Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, όπως ανακοίνωσε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αναφερόμενος στην ποσότητα των εμβολίων που αρχικά θα έρθει στη χώρα μας είπε: Στις 26 Δεκεμβρίου παραλαμβάνουμε την πρώτη δόση των 9.000 εμβολίων. Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς. Έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουμε παραλάβει 429.000 δόσεις. Έως το τέλος Μαρτίου -μόνο από την Pfizer– θα λάβουμε 1.265.550 δόσεις.

«Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικούς χώρους. Η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε πέντε τέτοιους χώρους. Στη διανομή θα τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές» επισήμανε, γνωστοποιώντας ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα συμμετάσχει στη μεταφορά σε απομακρυσμένες περιοχές. Σημείωσε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει δημιουργήσει πλατφόρμες για την πραγματοποίηση ραντεβού, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει τον τομέα της ασφάλειας.

Έκανε δε λόγο για «πρωτοφανή επιχείρηση που παρουσιάζει δυσκολίες», για να προσθέσει ότι «είναι δεδομένο ότι θα προκύψουν δυσκολίες». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Θεμιστοκλέους απέκλεισε κάθε πρόβλημα σχετικά με την στελέχωση των  εμβολιαστικών κέντρων, καθώς -όπως είπε- υπάρχει σχετική πρόβλεψη.

 

Υπενθυμίζεται ότι εμβολιασμός στην Ελλάδα ξεκινάει στις 27 Δεκεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι «τα εμβόλια σώζουν ζωές», για να σημειώσει ότι παρασκευάστηκαν με μεγάλη ταχύτητα για τρεις λόγους: Την εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, τη συνεργασία ερευνητικών κέντρων και την πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση.

Αναφερόμενη στο εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, που σήμερα πήρε το πράσινο φως και από τον ΕΜΑ, εξήγησε ότι το mRNA δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου, υπογραμμίζοντας: «Tο εμβόλιο της Pfizer BioNTech έχει μεγάλη ασφάλεια, δημιουργεί υψηλό αριθμό αντισωμάτων και η αποτελεσματικότητά του ξεπερνάει το 94%».

Τόνισε ότι πρώτοι θα λάβουν το εμβόλιο οι «μαχητές της πρώτης γραμμής», όπως αποκάλεσε τους υγειονομικούς και κατόπιν θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές και οι πολίτες άνω των 85 ετών.

Επισήμανε εμφατικά ότι μετά τον εμβολιασμό «το πρόβλημα δεν τελειώνει: συνεχίζουμε να φοράμε τις μάσκες και να κρατάμε τις αποστάσεις», λέγοντας: «αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι». «Η επιστήμη μας έκανε ένα πολύτιμο δώρο, το εμβόλιο», υπογράμμισε.

«Οι μεταλλάξεις δεν είναι κάτι το ασύνηθες», απάντησε η κ. Θεοδωρίδου, κληθείσα να σχολιάσει την εξέλιξη στη Βρετανία.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here