Το φάρμακο μπαμλανιβιμάμπη (bamlanivimab), το οποίο ανέπτυξε η εταιρεία Eli Lilly, πήρε κατεπείγουσα έγκριση μόλις πριν από 10 ημέρες από την FDA, των ΗΠΑ. Το φάρμακο είναι ένα τεχνητό μονοκλωνικό αντίσωμα που μιμείται την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στον κορωνοϊό και θα χορηγηθεί αποκλειστικά για ασθενείς με Covid-19 οι οποίοι βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου, έχουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα και κινδυνεύουν να αρρωστήσουν βαριά.

Ως αποτέλεσμα, δημιουργεί κάτι σαν τεχνητή άμυνα, η οποία ενισχύει τη φυσική και τον αντιμετωπίζει με επιτυχία. Στους ασθενείς που χορηγήθηκε το Bamlanivimab, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του ιικού φορτίου, των συμπτωμάτων της νόσου και κυρίως της ανάγκης για νοσοκομειακή νοσηλεία. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το φάρμακο της Regeneron που μαζί με το Bamlanivimab της Eli Lilly, είχε χορηγηθεί και στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ήδη απο τον Σεπτέμβριο, η Lilly είχε ανακοινώσει ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό και μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια συμπτώματα. Στις 10 Νοεμβρίου η FDA έκρινε ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές.

Οι ειδικοί της εταιρείας καθάρισαν το αίμα, προκειμένου να λάβουν ένα και μόνο αντίσωμα που είχε νικήσει τον κορωνοϊό και ακολούθως να το κλωνοποιήσουν, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο. Αυτό είναι το γνωστό πλέον μονοκλωνικό αντίσωμα. Η παρασκευή μιας τέτοιας θεραπείας είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Τα φάρμακα καλλιεργούνται μέσα σε πλήθος ζωντανών κυττάρων και τρέφονται με τα θρεπτικά συστατικά τους προκειμένου να αναπτυχθούν. Η εταιρεία παρήγαγε αντίγραφα αντισωμάτων σε δεξαμενές από χάλυβα, και ως υγρό μέσο για τη μεταφορά τους χρησιμοποίησε υλικό από ωοθήκες χάμστερ!

Εξαιτίας της πολυπλοκότητας, το φάρμακο δεν μπορεί ακόμη να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες, και έτσι θα προορίζεται για ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως άτομα άνω των 65 ετών, με συννοσηρότητες λόγω χρόνιας πάθησης.