Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν αναρρώσει από Covid 19, εξακολουθούν να έχουν αρκετά ανοσοκύτταρα και αντισώματα έως και 8 μήνες μετά την μόλυνση, και επομένως μπορεί να αποτραπεί μια επαναλοίμωξη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο βραδύς ρυθμός μείωσης τους υποδηλώνει, ευτυχώς, ότι αυτά τα κύτταρα μπορεί να παραμείνουν στο σώμα για πολύ περισσότερο καιρό από 8 μήνες. Τα Β κύτταρα της ανοσολογικής μνήμης, ειδικά για την πρωτεΐνη-ακίδα του ιού ήταν περισσότερα στους 6 μήνες από ό,τι στον 1 μήνα μετά από τη λοίμωξη. Τα κύτταρα CD4 + T ειδικά για το SARS-CoV-2 μειώθηκαν, όμως με χρόνο ημιζωής 3-5 μηνών!
Η έρευνα αφορά σε προδημοσίευση, δεν έχει δηλαδή αξιολογηθεί ακόμη από άλλους ερευνητές και δεν δημοσιεύθηκε ακόμη σε επιστημονικό περιοδικό. Αλλά όπως ανέφερε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες και μακροχρόνιες μελέτες της ανοσοποιητικής μνήμης στον κορωνοϊό μέχρι σήμερα και προέρχεται από δυο κορυφαία Ιατρικά κεντρα (La Jolla San Diego, Mount Sinai New York).
Η κατανόηση της ανοσοποιητικής μνήμης στο SARS-CoV-2 είναι κρίσιμη για τη βελτίωση των διαγνωστικών τεστ και των εμβολίων αλλά και για την αξιολόγηση της μελλοντικής πορείας της πανδημίας.