Έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Jama Pediatrics ανατρέπει ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα για τα παιδιά και μας δίνει μια νότα αισιοδοξίας για τη νέα σχολική χρονιά.

Τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν την άποψη ότι τα παιδιά είναι συχνότερα ασυμπτωματικά σε σχέση με τους μεγάλους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής παιδίατρος Carlo Agostoni του Πανεπιστημίου του Μιλάνου και πρόσθεσε «πως τα ευρήματα επιτρέπουν στις ιταλικές αρχές να ξεκινήσουν το νέο σχολικό έτος με λιγότερο απαισιόδοξη διάθεση», όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους εξάπλωσης της επιδημίας στα σχολεία.

Οι ενήλικες έχουν σχεδόν δεκαπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τα παιδιά να είναι ασυμπτωματικοί φορείς και να εξάπλωσουν τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα παιδιά πιθανότατα δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στην ασυμπτωματική εξάπλωση της νόσου. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μόνο το 1,2% των παιδιών χωρίς καθόλου συμπτώματα λοίμωξης Covid-19 βρέθηκαν θετικοί στον ιό SARS-CoV-2 όταν εισήχθησαν σε νοσοκομείο στο Μιλάνο για άλλη αιτία, έναντι ποσοστού ασυμπτωματικών 9,2% μεταξύ των ενηλίκων.

Εξάλλου παλαιότερη έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Μαιο του 2020 στο ίδιο περιοδικό έδειξε ότι τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 10-12 ετών έχουν μειωμένη μολυσματικοτητα και μεταδοτικότητα, λόγω μικρής εκφρασης υποδοχέων ACE2, που έχει ως αποτέλεσμα να μην αναπτύσσουν μεγάλο ιικό φορτίο. Όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο μικρότερη είναι και η πιθανότητα έκφρασης του ιού.

Ναι, γνωρίζουμε πολλά για τους ιούς και αρκετά πλέον για τον νέο κορωνοϊό, αλλά να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο Sars cov 2 είναι ένας καινούργιος ιός που μελετάται συνεχώς.

Για αυτό μην παραξενεύεστε που κάθε φορά που προκύπτουν νεα στοιχεία μπορεί να μεταβληθούν και κάποιες οδηγίες. Για αυτό και στο νέο lockdown λειτουργούν μόνο τα δημοτικά σχολεία.