Επιβίωση του ιού

Πριν από 3 ημέρες Αυστραλοί ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο Virology Journal σχετικά με την παραμονή του ιού πάνω σε διάφορες επιφάνειες. Η αναφορά επιβίωσης του ιού έως και 28 ημέρες ανησύχησε ιδιαίτερα και δυσανάλογα πολλά δημοσιεύματα, ανέφεραν ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει πάνω σε χαρτονομίσματα, γυαλί ή ανοξείδωτο ατσάλι μέχρι ως και ένα μήνα.

Ωστόσο, το πείραμα δεν αντικατροπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα. Κοινοποίηση του καθηγητή Γ. Παυλάκη αναφέρει ότι το πείραμα χρησιμοποίησε τεράστιο ιικό φορτίο και όλα τα πειράματα έγιναν στο σκοτάδι, συνθήκες που δεν αντικατροπτίζουν την πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι ακουμπάμε όπου να’ναι; Όχι, τα καθαρά χέρια και οι καθαρές επιφάνειες εξακολουθούν να είναι ένα από τα σημαντικότερα όπλα έναντι του ιού.

Μέτρα ατομικής προστασίας και αντιγριπικό

Πρώτη Oκτωβρίου αναρτήσαμε την εγκύκλιο για το εμβόλιο της γρίπης. Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα τα βγάλει πέρα όποιος νοσήσει με γρίπη και κορωνοιό μαζί, όπως ανέφερε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. Για σκεφτείτε λίγο κάποιος να ασθενήσει με γρίπη και με εξασθενημένο το ανοσοποιητικό του, να χρειαστεί να πολεμήσει τον κορωνοϊό…

Έχουμε αναφέρει ότι στην Αυστραλία η γρίπη σχεδόν εξαλείφθηκε φέτος, γεγονός που πολλοί το απέδωσαν στον αυξημένο εμβολιασμό. Τελευταία έρευνα δείχνει ότι και η βρογχιολίτιδα που ταλαιπωρεί τα παιδιά και για την οποία δεν υπάρχει εμβόλιο εξαλείφθηκε. Άρα τα μέτρα ατομικής προστασίας σίγουρα έκαναν δουλειά. Και σε αυτά οφείλουμε να επιμένουμε μάσκες, αποστάσεις, αποφυγή συνωστισμών κάθε είδους,  αερισμός κλειστών χώρων (ας φορέσουμε κάτι παραπάνω), αντισηπτικά. Επειδή όμως, αρκετοί  είναι ακόμη αυτοί που δεν ακολουθούν τα μέτρα προφύλαξης στην Ελλάδα, το εμβόλιο της γρίπης είναι σημαντικό.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Ο δρ.Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, ανέφερε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να αφήσει ο Covid-19 στους ανθρώπους για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Μια πρόσφατη μελέτη σε μη αθλητές που έχουν αναρρώσει από το Covid-19, δείχνει ότι στο 60 – 70%  των μαγνητικών τομογραφιών τους διαπιστώθηκε ένδειξη φλεγμονώδους νόσου στην καρδιά. Το ενδιαφέρον είναι ότι ήταν σχετικά ασυμπτωματικοί.

Η φλεγμονή, θα μπορούσε να παρουσιάσει ουλές, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αρρυθμίες αργότερα ή ακόμη σε καρδιομυοπάθειες, όπως εξήγησε ο Φάουστι. Είναι κάτι που πρέπει πραγματικά να παρακολουθούμε.

Το ευχάριστο είναι ότι εκτεταμένη μελέτη, σε 400 ασθενείς με στοιχεία ίνωσης που παρακολουθήθηκαν μέχρι και 5 μήνες από την εισβολή της νόσου, έδειξε ότι η πλειοψηφία των ασθενών που εκτιμήθηκαν για την αναπνευστική τους λειτουργία στους 3 μήνες, ήταν φυσιολογική, ανεξάρτητα αν είχε υποχωρήσεις η ίνωσή τους ή όχι. (ηλικιωμένοι, παχύσαρκοι, και έχοντες βαριά νόσο διατήρησαν τις βλάβες).

Το αποτέλεσμα είναι ενθαρρυντικό για τυχόν χρονιότητα της νόσου, όσον αφορά το αναπνευστικό τουλάχιστον.

Επιπλέον συμπτώματα

Ξαφνική αλλά και μόνιμη απώλεια ακοής μπορεί να προκαλέσει ο κορωνοιός, σύμφωνα με επιστήμονες στη Βρετανία.

Μετά την απώλεια όσφρησης και γεύσης, οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να κάνει ζημιά και στην ακοή, πιθανώς εισδύοντας στα κύτταρα του έσω ωτός και καταστρέφοντας τα ή απελευθερώνοντας φλεγμονώδεις χημικές ουσίες, τις κυτταροκίνες, που μπορεί να είναι τοξικές για το έσω ους.

Ήδη αρκετοί άνθρωποι που πέρασαν την Covid-19 παραπονιούνται για βόμβο στα αυτιά τους ή για μειωμένη ακοή. Μία μελέτη του σε 121 ασθενείς βρήκε ότι οι 16 είχαν προβλήματα ακοής δύο μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ενημερωνόμαστε σωστά και προστατευόμαστε.