Η Toyama Chemical της εταιρικής κοινοπραξίας Fujifilm Holdings Corp δήλωσε σήμερα ότι έχει καταθέσει αίτηση για την έγκριση στην Ιαπωνία του φαρμάκου Avigan ως φαρμάκου θεραπείας κατά της πανδημίας COVID-19.

Η εταιρία είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο ότι μία μελέτη τελευταίου σταδίου για το Avigan είχε καταγράψει μείωση του χρόνου αποθεραπείας για τους ασθενείς της COVID-19, οι οποίοι δεν είχαν παρουσιάσει πολύ σοβαρά συμπτώματα, και προγραμματίζει να ζητήσει έγκριση ακόμη και μέσα στον μήνα.

Το τρίτο στάδιο κλινικών δοκιμών του φαρμάκου σε 156 ασθενείς είχε δείξει ότι η κατάσταση της υγείας εκείνων που λάμβαναν το Avigan βελτιώθηκε έπειτα από 11,9 μέρες, έναντι 14,7 ημερών που χρειάστηκαν οι άλλοι ασθενείς με COVID-19 που λάμβαναν ψευδοφάρμακο.

Εάν το Avigan, το οποίο έχει τη δραστική ουσία φαβιπιραβίρη, λάβει έγκριση θα είναι το τρίτο σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί στην Ιαπωνία για τη θεραπεία του Covid-19 μετά τη ρεμδεσιβίρη.

Το Avigan έχει λάβει έγκριση και κατά το παρελθόν ως φάρμακο κατά της γρίπης, ενώ είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις για τυχόν παρενέργειες, όπως γενετικές ανωμαλίες. Η εταιρεία ανέφερε σχετικά ότι δεν υπάρχει ανησυχία καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για παρενέργειες.

Ο πρωην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε είχε εκφράσει αισιοδοξία παλαιότερα για το φάρμακο και είχε ζητήσει τη δημιουργία αποθεμάτων ευελπιστώντας για έγκριση της χρήσης του από τον Μάιο.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here