Εγκάρσια μυελίτιδα εμφάνισε συμμετέχουσα που έλαβε δόση του πειραματικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca, παγώνοντας για δεύτερη φορά τις δοκιμές του, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times». Πρόκειται για μια σπάνια φλεγμονώδη νόσο που επηρεάζει τον νωτιαίο μυελό, προκαλώντας αδυναμία, αισθητηριακές αλλοιώσεις και δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Η εταιρεία δεν επιβεβαίωσε τη διάγνωση στη δεύτερη περίπτωση, ωστόσο άνθρωπος από το στενό περιβάλλον της, που μίλησε στους «Times», δήλωσε ότι η ασθένεια είχε επισημανθεί ως εγκάρσια μυελίτιδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συγκεκριμένη παρενέργεια είναι σπάνια αλλά σοβαρή και οι ειδικοί δήλωσαν ότι η εύρεση ακόμη και μίας υπόθεσης μεταξύ χιλιάδων συμμετεχόντων θα μπορούσε να είναι «κόκκινη σημαία» και να σταματήσει εντελώς τις δοκιμές εμβολίων της AstraZeneca.

«Οι ειδικοί ανησυχούσαν ιδιαίτερα για τις δοκιμές εμβολίων της AstraZeneca, οι οποίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο στη Βρετανία, λόγω της άρνησης της εταιρείας να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με σοβαρές νευρολογικές ασθένειες σε δύο συμμετέχουσες, και οι δύο γυναίκες, οι οποίες έλαβαν το πειραματικό εμβόλιο στη Βρετανία. Αυτές οι περιπτώσεις ώθησαν την εταιρεία να σταματήσει τις δοκιμές δύο φορές…», σημειώνει το σχετικό δημοσίευμα. Προσθέτει επίσης ότι οι μελέτες συνεχίζονται στη Βρετανία, στη Βραζιλία, στην Ινδία και τη Νότια Αφρική, αλλά έχουν σταματήσει στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι περίπου 18.000 άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι στιγμής.

Οι «New York Times» επισημαίνουν ότι οι δημοσκοπήσεις διαπιστώνουν πως οι Αμερικανοί είναι ολοένα και πιο επιφυλακτικοί να αποδεχθούν εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Και οι επιστήμονες εντός και εκτός της κυβέρνησης ανησυχούν ότι οι ρυθμιστικές Αρχές, που πιέστηκαν από τον πρόεδρο για αποτελέσματα πριν από την ημέρα των εκλογών στις 3 Νοεμβρίου, ενδέχεται να κυκλοφορήσουν ένα μη αποδεδειγμένο ή μη ασφαλές εμβόλιο.

Η δημοσίευση 111 σελίδων της AstraZeneca, γνωστή ως «πρωτόκολλο», δηλώνει ότι στόχος είναι ένα εμβόλιο με 50% αποτελεσματικότητα, το όριο δηλαδή που έχει καθορίσει ο αμερικανικός οργανισμός FDA. «Για να καθοριστεί με στατιστική ακρίβεια εάν η εταιρεία πετυχαίνει τον στόχο αυτό, θα πρέπει να συμμετάσχουν στις δοκιμές 150 επιβεβαιωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό. Ωστόσο, θα γίνει και μία πρώιμη ανάλυση των στοιχείων όταν υπάρξουν 75 ασθενείς συμμετέχοντες. Εάν τότε το εμβόλιο είναι 50% αποτελεσματικό, μπορεί η εταιρεία να σταματήσει νωρίτερα τις δοκιμές και να ζητήσει την άδεια της αμερικανικής κυβέρνησης για να διαθέσει το εμβόλιό της για επείγουσα χρήση» καταλήγουν οι «New York Times».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here