Μήνυμα πως η Eλλάδα εξακολουθεί να τα καταφέρνει στη μάχη κατά του κορωνοϊού έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έκανε παρεμβάσεις οι οποίες έφεραν μείωση κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο.

Κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις συνέπειες της πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα παρουσιάζει καλύτερη εικόνα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ παραδέχθηκε πως υπήρξε το καλοκαίρι κάποια χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων.

«Ο κορωνοϊός δεν προσφέρεται για εύκολες ρητορικές κορώνες» τόνισε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πεδία στα οποία μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις πολιτικές μας διαφωνίες. Σήμερα όμως προέχει η αλήθεια και η κοινή δράση. Σήμερα πρέπει όλοι σε αυτή την αίθουσα παρά τις επιμέρους διαφωνίες , επιφυλάξεις, κριτικές -οι οποίες είναι καλοδεχούμενες όσο στηρίζονται σε επιστημονικά και τεκμηριωμένα δεδομένα-, πρέπει όλοι να ορθώσουμε πάνω από όλα ένα μέτωπο λογικής, διότι ο κορονοϊός μπορεί να ακολουθεί τη δική του εξέλιξη, αποκτά νέους τρόπους διασποράς, αποκτά διαφορετικά χαρακτηριστικά, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, οι πολιτικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση να συμφωνήσουν σε μια ελάχιστη κοινή βάση. Ό,τι αποφάσεις οι οποίες παίρνονται, παίρνονται με γνώμονα τα πορίσματα της επιστήμης αλλά και με την παραδοχή ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες, δυναμικές και γι’ αυτό και απαιτούν σύνθετα και δυναμικά μοντέλα τα οποία θα ανταποκρίνονται στην κάθε στιγμή».

Αναφερόμενος στην κριτική ότι «τα πήγαμε καλά στο πρώτο κύμα της πανδημίας ενώ στην επανεμφάνισή της όχι», ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι λάθος να ακούγονται τέτοιες απόψεις. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Περιμέναμε αύξηση των κρουσμάτων».

Οπως είπε «η πρόκληση ήταν και παραμένει αυτά τα κρούσματα να εντοπιστούν και να ελεγχθούν. Ενα δίδαγμα του καλοκαιριού ήταν ότι υπήρξε χαλάρωση. Συνέβη σε όλες τις χώρες».

«Εχουμε καταφέρει με τη βοήθεια όλων να αποφύγουμε τις εκατόμβες που στοιχειώνουν άλλα κράτη και βάλαμε ισχυρά φρένα στα φαινόμενα ανεξέλεγκτης διάδοσης του ιού. Τις τελευταίες επτά μέρες έχουμε δει πάλι τα στοιχεία να δείχνουν μία ισορροπία, ενδεχομένως και μια μικρή μείωση. Δεν είναι αιτία εφησυχασμού», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «η κανονική ζωή έτσι όπως τη θυμόμαστε δεν θα επανέλθει ούτε γρήγορα, ούτε αυτόματα. Ολοι πρέπει να προσέχουμε στις καθημερινές μας συμπεριφορές. Δεν είναι ευχάριστο να φοράς πολλές ώρες μάσκα, ωστόσο είναι απαραίτητο».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την ύφεση της οικονομίας, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα έχει χαμηλότερη ύφεση σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης» και συγκεκριμένα -όπως είπε- «στην περιοχή του 7% σε επίπεδο εξαμήνου, έναντι 9% στην Ευρωζώνη», ενώ σημείωσε πως «η χώρα μας σήμερα δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία της».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here