Στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, αναφέρθηκε κατά την έναρξη της ομιλίας του στη σημερινή ενημέρωση για τον κοροναϊό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον φονικό ιό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε μια ανασκόπηση των κρουσμάτων του Αυγούστου λέγοντας ότι δυστυχώς καταγράφηκαν πολλοί θάνατοι και αναφερόμενος στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι είπε ότι δυστυχώς εκεί έχουν καταγραφεί 21 θάνατοι.

“Τα παιδιά θα ωφεληθούν περισσότερο από τη σχολική διαδικασία παρά από την αποχή. Είναι απαραίτητη η λειτουργία των σχολείων και η παρουσία των μαθητών. Η σχολική ζωή είναι σημαντική για την κοινωνία και την ψυχοσύνθεση των παιδιών”, είπε ο κ. Τσιόδρας για το άνοιγμα των σχολείων.

“Μπορεί να απαιτηθούν άλλες μορφές διδασκαλίας αν αλλάξουν τα δεδομένα και θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα. Η αναστολή λειτουργίας των σχολείων δεν έχει σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά στη διασπορά του ιού”, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο σημείωσε ότι εκτιμά πως μέσα στον Οκτώβριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για το εμβόλιο και θα ενημερωθούμε για τα αποτελέσματα.

Πάντως δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την παραφιλολογία γύρω από το εμβόλιο και τα σενάρια συνωμοσιολογίας που διακινούνται. Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε ότι το 2021 σύμφωνα με τις τοποθετήσεις της επιτρόπου υγείας της Ε.Ε., θα γίνει προμήθεια 2 δισ. δόσεων του εμβολίου για τον κορονοϊό που θα απευθύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

“Αρκεί όμως το εμβόλιο να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, ακόμη κι αν πρέπει να το κάνουμε μία φορά το χρόνο όπως αυτό της γρίπης”, είπε.

“Η σωστή χρήση μάσκας βοηθά στη μείωση διασποράς του ιού. Τα σταγονίδια από ένα φτέρνισμα μπορεί να φτάσουν και τα 8 μέτρα. Η μάσκα προτείνεται από τον ΠΟΥ και την Unicef. Μόνη της όμως δεν προστατεύει αλλά πρέπει να γίνεται και αερισμός των χώρων. Ο ιός μεταδίδεται από σταγονίδια και η μάσκα προστατεύει αυτόν που τη φοράει και πιο πολύ τους άλλους”, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τη μάσκα.

Και διευκρίνισε για τα παιδιά: “Ειδικά για τα νήπια και τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού μπορεί η μάσκα να έχει προβλήματα και γι’ αυτό μπορεί να γίνεται και διάλειμμα μάσκας. Το παράδειγμα στα παιδιά το δίνουμε εμείς οι μεγάλοι. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν τον σκοπό της και να την αντιμετωπίσουν σαν μια ευχάριστη δραστηριότητα. Στα μικρά παιδιά θα χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι και στα μεγαλύτερα την πληροφόρηση”.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμα ότι “μπορούμε να επιβραβεύουμε τα παιδιά για τη χρήση μάσκας αντί να τα τιμωρούμε. Να απαντάμε στα παιδιά με ειλικρίνεια. Αν φερθούμε σωστά, είπε, θα έρθει το εμβόλιο και θα ξεπεράσουμε τον φόβο και θα επανέλθει η αγκαλιά”.

“Θεωρώ τη μάσκα ένα μαχαίρι με δύο όψεις, θα μας προφυλάξει σαν υποστήριξη στα άλλα μέτρα. Είναι ένα αναγκαίο κακό, πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε σαν ένα δικό μας προσωπικό lockdown. Στην επιτροπή είχαν μοιραστεί οι απόψεις όσον αφορά στη μάσκα. Οι επιστήμονες εισηγούνται, η πολιτεία αποφασίζει, ο κόσμος εφαρμόζει”, είπε ο καθηγητής.

“Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε σε καθημερινή βάση με την πολιτεία και με ειδικούς επιστήμονες. Πολλοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ως αφανείς ήρωες. Τρεις φορές την εβδομάδα συμμετέχω και εγώ σε τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό. Αισιοδοξώ ότι ο αγώνας μας θα έχει καλό τέλος. Η συνείδησή μας και η εσωτερική μας φωνή θα παραμείνουν οι κριτές μας”, κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

«Να μην υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση για το εμβόλιο»

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο εμβόλιο, λέγοντας πως επιζητούμε σαν ανθρωπότητα ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο και αναμένονται αποτελέσματα μέσα στον Οκτώβριο από τις μελέτες. Επιπλέον, Ζήτησε να μην υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση για το εμβόλιο και πρόσθεσε ότι η ΕΕ στηρίζει προσπάθειες για ισότιμη κατανομή τους σε όλες τις χώρες.

Παράλληλα, σχετικά με το εμβόλιο, τόνισε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται πλέον ως θεραπεία, ενώ εξετάζεται και ο ρόλος τους στην παραγωγή εμβολίου.

Όπως είπε, αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο αναμένονται μέσα στον Οκτώβριο. «Δεν θα ήθελα να δω το εμβόλιο ως αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης» υπογράμμισε ακόμη, τονίζοντας ότι ήδη κυκλοφορούν πολλά σχετικά fake news ανά τον κόσμο.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here