Νέες οδηγίες για τον εμβολιασμό κατά του πνευμονιόκοκου από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και τους ιατρούς Εφη Κούκλη και Νικο Γεωργιαδη.
Ο πνευμονιόκοκκος είναι ένα κοινό μικρόβιο στο ρινοφάρυγγα και ανήκει στην οικογένεια των στρεπτοκόκκων και μπορεί να προκαλέσει βαριές πνευμονίες, βρογχοπνευμονίες, μηνιγγίτιδες με μεγάλη θνητότητα, ιδίως σε υπερήλικες και σε ευπαθείς ομάδες. Είναι ανθεκτικός σε πολλά αντιβιοτικά (και λόγω της κατάχρησης αυτών) και για αυτό ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος !!!
Υπάρχουν 2 εμβόλια :
– το καινούργιο = PREVENAR-13 (έναντι 13 στελεχών)
– το παλαιότερο = PNEUMO-23 (έναντι 23 στελεχών)
Για σωστή κάλυψη του οργανισμού μας, όπως θα δείτε χρειάζεται μια συνδυσμένη θεραπεία σε σωστούς χρόνους και με τα δυο εμβόλια (και όχι όπως πιστεύαμε ότι με το καινούργιο απαλασσόμαστε τελείως από τη χρήση του παλιού)
ΑΠΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ :
– το Ρ-13 γίνεται μόνο 1 φορά στη ζωή μας και
– το Ρ-23 μέχρι 3 δόσεις εφ’ όρου ζωής και ποτέ παρά πάνω και η μια δόση με την επόμενη πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 5 έτη
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ
Α) ΠΑΙΔΙΑ 6-18 ΕΤΩΝ
– τα υγιή έχουν κάνει συνήθως πιο μικρά το Ρ-13 και δεν κάνουν ποτέ το Ρ-23
– τα παιδιά με παθήσεις ή ανοσοκαταστολή, θα κάνουν μια δόση Ρ-13 αν δεν έχουν κάνει στο παρελθόν και μετά σε συνεννόηση με τον γιατρό άλλη μια δόση Ρ-23
Β) ΝΕΟΙ > 19 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ<65
– υγιείς που έχουν κάνει το Ρ-13 δεν κάνουν τίποτα μέχρι τα 65 έτη. Αν όμως είναι καπνιστές κάνουν μια δόση Ρ-23 σύμφωνα με το γιατρό τους (και θα γίνει άλλη μια δόση Ρ-23 μετά τα 65)
– άτομα με χρ. καρδ/θεια, ΧΑΠ, άσθμα, εμφύσημα, ΣΔ, αλκοολισμός, χρ.ηπατ/θεια, κίρρωση και χρόνιοι καπνιστές κάνουν 1 δόση Ρ-23 χωρίς να απαιτείται επανάληψη στην πενταετία και θα γίνει άλλη 1 δόση μετά τα 65 χρόνια (και σε απόσταση όπως έχουμε πει τουλάχιστον 5 χρόνια από την τελευταία)
– άτομα σε ανοσοκαταστολή (AIDS, ΧΝΑ, λευχαιμία και άλλα αιματολογικά νοσήματα, ακτινοθεραπεία, ΧημειοΘεραΠεία και άλλα παρόμοια φάρμακα), αλλά και δρεπανοκυτταρική αναιμία, αιμοσφαιρινοπάθειες, σπληνεκτομή, αν δεν έχουν κάνει Ρ-13 κάνουν οπωσδήποτε 1 δόση και ανάλογα με τις οδηγίες του θεράποντα και 1 δοση Ρ-23 και μετά από τα 65 έτη άλλη 1 δόση Ρ-23 (σε τουλάχιστον 5 χρόνια από την προηγούμενη !!!)
Γ) ΥΓΙΕΙΣ >65 ΕΤΩΝ
– αν δεν έχει γίνει ποτέ καμία δόση από κανένα από τα δυο εμβόλια στο παρελθόν, κάνουμε μια δόση Ρ-13 και σε ένα χρόνο 1 δόση Ρ-23
– αν έχει γίνει στο παρελθόν 1 δόση Ρ-23, τότε κάνουμε και 1 δόση Ρ-13 (αρκεί να έχει περάσει 1 χρόνος)
– αν έχουν πριν τα 65 περισσότερες δόσεις Ρ-23 τότε κάνουμε στα 65 και 1 δόση Ρ-13 και 1 δόση Ρ-23 σε ένα χρόνο (αλλά όπως έχουμε πει σε απόσταση 5 ετών από την τελευταία και όχι πάνω από 3 συνολικά δόσεις)
– αν πριν τα 65 έχει γίνει 1 δόση Ρ-13 αλλά όχι Ρ-23, τότε κάνουμε και 1 δόση Ρ-23 άμεσα
– και τέλος αν έχει γίνει και 1 δόση Ρ-13 και 1 ή περισσότερες δόσεις Ρ-23, τότε κάνουμε μια τελευταία δόση Ρ-23
ΠΡΟΣΟΧΗ
Δεν κάνουμε το εμβόλιο 2 εβδομάδες πριν από Χημειοθεραπεία, Ακτινοθεραπεία, Λήψη κορτιζόνης ή λήψη βιολογικών θεραπευτικών παραγόντων, γιατί το κατεσταλμένο ανοσοποιητικό από αυτές τις θεραπείες ΔΕΝ μπορεί να παράξει αντισώματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.
Ο προβληματισμός είναι έντονος γιατί είναι αντιληπτό ότι εάν αρρωστήσει κάποιος από πνευμονιόκοκκο θα είναι καταβεβλημένος ώστε να αντιμετωπισει μια καινούργια λοίμωξη! Για αυτό πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στις νέες συστάσεις της Πνευμονολογικής εταιρείας.