«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, καθώς η εικόνα της επιδημίας μπορεί πολύ εύκολα να αλλάξει δραματικά» διεμήνυσε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι η επιδημία αλλάζει εβδομάδα με την εβδομάδα και υπενθύμισε την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων που σημειώθηκε στις αρχές Αυγούστου.

«Είδαμε αρχή Αυγούστου μια εκρηκτική αύξηση να το πω έτσι, μια εκθετική αύξηση, η οποία προς το παρόν φαίνεται ότι έχει ανασχεθεί. Αυτό δε σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα δούμε 500 κρούσματα. Είναι πιθανό. Είδατε, από εκεί που ήμασταν στα 10 φτάσαμε στα 200» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το αρνητικό ρεκόρ των 293 κρουσμάτων που σημειώθηκε την Τετάρτη, ο κύριος Μαγιορκίνης τόνισε ότι οι επιστήμονες αναμένουν να δουν πως θα κινηθεί η σημερινή και η αυριανή ημέρα, ώστε να καταλήξουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Παράλληλα, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία συμπληρώνοντας «θα μείνουμε στα κρούσματα που είμαστε».

«Η επιδημία του κορωνοϊού ήρθε για να μείνει για πολύ καιρό και σίγουρα όλο τον χειμώνα» επεσήμανε.

Επίσης, εκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου  για τους κλειστούς χώρους, καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο και εκεί η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη.

Ερωτηθείς για τα σχολεία απάντησε πως η 7η Σεπτεμβρίου παραμένει ως η πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμά τους και πρόσθεσε «περιμένουμε να δούμε τις επόμενες δύο ημέρες».

Ο καθηγητής δεν  θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων, ο οποίος θα καθορίσει τις αποφάσεις. «Η επιτροπή εξετάζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά» διεκρίνισε.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here