Την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση των δύο συμφωνιών οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο.

«Ανακοινώνω σήμερα ότι η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια προς δυσμάς» είπε ο κ. Μητσοτάκης προς το τέλος της ομιλίας του, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα μεγαλώνει».

«Οι δύο αυτές συνθήκες σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας στο ρόλο του εγγυητή των ανατολικών συνόρων και συμφερόντων της Ευρώπης στη Μεσόγειο. Το ρόλο του σταθερού βραχίονα του διαλόγου και της συνεργασίας σε αυτή την ταραγμένη περιοχή του χάρτη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των ΑΟΖ.

«Γι’ αυτό και ο Μακρόν καθιέρωσε τον βαρυσύμαντο όρο της Ευρωπαϊκής κυριαρχίας στη θάλασσά μας. Και η Μέρκελ μίλησε ανοιχτά για δικαιώματα των μελών της ΕΕ στη θάλασσα. […]

Οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο είναι διμερείς αλλά έχουν διεθνή σημασία» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι «διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή».

«Σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις» είπε για το ζήτημα του διαλόγου με την Τουρκία.

Αμηχανία και απουσία από την ιστορική ευθύνη καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατακρίνοντας την επιλογή του ΑΛέξη Τσίπρα να ψηφίσει παρών στη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Σημεία από την παρέμβαση Μητσοτάκη:

Θα ξεκινήσω εκφράζοντας τα συγχαρητήριά μου στο λιμενικό σώμα. Χθες το βράδυ εργάστηκαν σε αντίξοες συνθήκες στη μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης, δυτικά της Χάλκης. Σχεδόν 100 ζωές σώθηκαν. Η δράση μας στις θάλασσες είναι και ανθρωπιστική. Η καλύτερη απάντηση στα fake news για δήθεν αδιαφορία της Ελλάδας για ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θαλασσα.

Για τις ΑΟΖ

Καθοριστικές για τα ευρύτερα εθνικά μας συμφέροντα. Έχουν μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος. Θα ήθελα να επισημάνω, ότι ο λόγος μας, ειδικά σήμερα, πρέπει να είναι και μετρημένος και υπεύθυνος. Τα όσα θα ακουστούν αποτελούν εξ αντικειμένου τεκμήρια, τα οποία μπορεί κάποιοι να θελήσουν να χρησιμοποιήσουν για να υπονομεύσουν την χώρα.

Οι δύο συμφωνίες υπογράφηκαν με διαφορά εβδομάδων, επιλύοντας θέματα πολλών ετών. Διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή. Πάνω από όλα οι δύο συνθήκες σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας σε έναν ρόλο που οφείλει να τον δικαιώνει καθημερινά. Τον ρόλο του εγγυητή των συμφερόντων την Ευρώπης στη Μεσόγειο. Του σταθερού βραχίονα διαλόγου στην ταραγμένη πλευρά του χάρτη. Είναι ο ρόλος που την αναγνωρίζεται συνεχώς όλο και πιο έντονα.

Οι συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία είναι διμερείς αλλά έχουν ισχύ έναντι πάντων. Η συστηματική διπλωματία μπορεί να ξεπεράσει εμπόδια ανυπέρβλητα και να φέρει λύσεις αμοιβαία επωφελείς.

Για κάθε εξέλιξή για τα εθνικά θέματα ενημερώνω προσωπικά τους πολιτικούς αρχηγούς, αυτό συνέβη και πριν από τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Το τονίζω, πριν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε την πορεία των συζητήσεων μέχρι τις συμφωνίες.

Η συνθήκη με την Ιταλία ακολουθεί την οριογραμμή του 1977, κατοχυρώνει την ταύτιση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε ότι αφορά το εύρος της. Η χώρα είναι αμετακίνητη στις πάγιες θέσεις της.

Η συνεννόηση με την Ιταλία αποτέλεσε τον προπομπό για τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Στο ίδιο πνεύμα πάντα, οι άριστες σχέσεις μας να αναβαθμιστούν με την ΑΟΖ. Με το ίδιο υπόβαθρο, το Δίκαιο της Θάλασσας.

Άγκυρες και προκλητικές αποφάσεις που πολλαπλασιάζουν τις δυσκολίες. Αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά και δικαιοδοσία σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες. Τίποτα δεν εμποδίζει τη χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Ταυτόχρονα επελέγει η μερική οριοθέτηση. Από το πρώτο άρθρο τα δύο μέρη δεσμεύονται ρητά να συνεχίσουν τις συζητήσεις.

Τρία κομβικά σημεία: Η ελληνική ζώνη αυξάνεται κατά 38.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που προστίθεται στα 76.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τη συμφωνία με Ιταλία

Η τελική γραμμή οριοθέτηση επιβεβαιώνει ότι τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα. Δεδομένο και για το Καστελόριζο

Το Κάιρο απέρριψε δελεαστικές προτάσεις ου υποτίθεται θα απέφεραν στην Αίγυπτο μεγαλύτερο θαλάσσιο χώρο. Εξουδετέρωσε τις μεθοδεύσεις Άγκυρας – Τρίπολης, δικαιώνοντας τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα στην οριοθετήσα περιοχή.

Κατά περιόδους η εξωτερική πολιτική της χώρας έμοιαζε να έχει μόνο αμυντικά χαρακτηριστικά. Η αδράνεια περιορίζει τις εθνικές στοχεύσεις. Η αναβλητικότητα δεν απέχει από την παθητικότητα. Οι σημερινοί ενδοιασμοί κινδυνεύουν να γίνουν οδυνηροί συμβιβασμοί.

Κάποιοι εκλαμβάνουν τη νομιμότητα ως αδυναμία. Η κυβέρνηση αυτή μιλά λίγο και δράττει πολύ.

Η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα 6 στα 12 μίλια. Η Ελλάδα μεγαλώνει και εμείς είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη.Προβαίνουμε έτσι σε μια περιοχή, συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το ακρωτήριο Τέναρο της Πελοποννήσου, στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού δικαιώματος μας, σύμφωνα με το άρθρο 3 της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Ένα δικαίωμα το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές και το οποίο έχουν ασκήσει ήδη οι γείτονές μας.

Θα είναι η πρώτη φορά στη Βουλή για να ψηφίσετε τελικά παρόν και να μην εκφράσετε τη θέση σας. Να επαναξιολογήσετε αυτό το αίτημα σας, για  έναν πρακτικό λόγο. Ο ΥΠΕΞ πρέπει να πάει στη σύνοδο με ψηφισμένη την συμφωνία. Αναρωτιέμαι αν στο ζήτημα αυτό θα υπάρχει στο κόμμα σας κομματική πειθαρχία.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here