Με την πανδημία να συνεχίζει να επελαύνει στη χώρα μας, με τα κρούσματα καθημερινά να είναι πλέον τριψήψια, επέστρεψε σήμερα Τρίτη 25 Αυγούστου η ενημέρωση για τον νέο κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας. Σήμερα, την ενημέρωση έκανε ο επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, που αντικαθιστά προσωρινά τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τον COVID-19, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

«Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε στις αρχές Αυγούστου φαίνεται ότι έχει περιοριστεί», σημείωσε ο κ. Μαργιοκίνης, επισημαίνοντας ότι αυτή η ανακοπή της αύξησης των κρουσμάτων (τη Δευτέρα 170, την Τρίτη 168) έρχεται ως αποτέλεσμα της γενικευμένης χρήσης μάσκας, καθώς και της επιβολής περιοριστικών μέτρων σε επιβαρυμένες περιοχές. Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι η έξαρση των κρουσμάτων την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου έδειχνε ότι επιδημιολογικά θα οδηγούσε σε πάνω από 400 κρούσματα ανα ημέρα, δηλαδή θα είχαμε έναν διπλασιασμό των κρουσμάτων όμως αυτό φαίνεται να έχει περιοριστεί.

Τόνισε, ωστόσο, ότι χρειάζεται επαγρύπνηση για την ανακοπή της πανδημίας και σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε την ανάγκη της σωστής χρήσης της μάσκας και την ανάγκη κοινωνικού περιορισμού όσων επιστρέφουν στα αστικά κέντρα από τις διακοπές.

«Μην μας ξεγελάει η μικρή ανάσχεση του δεύτερου κύματος. Φοράτε μάσκες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης και πρόσθεσε ότι «η επιδημία σιγοβράζει και απαιτείται επαγρύπνηση».

«Η επιδημία στους νέους μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες στους μεγαλύτερους»

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο δείκτης R είναι περίπου κάτω από το 1, αλλά αυτό είναι κατά προσέγγιση και ανέφερε πως ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα και ακολουθεί δυναμική υπερμετάδοσης. Δηλαδή λίγα άτομα μπορούν να τον μεταδώσουν σε πολλούς. Είπε ακόμα ότι προκαλεί ανησυχία η διασπορά σε μικρές ηλικίες.

«Η επέκταση σε αυτές τις ηλικίες αναμένεται να οδηγήσει σε σχετικά μικρό αριθμό βαρέων περιστατικών, και οι χρονιές επιπτώσεις δεν είναι πλήρως κατανοητές, ενώ η επιδημία στην ηλικιακή ομάδα των νέων δεν είναι κλειστή, και μπορεί να δώσει ανά πάσα στιγμή μεταδόσεις στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες με δραματικές συνέπειες» προειδοποίησε ο κ. Μαγιορκίνης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here