Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την κατεπείγουσα έγκριση άδειας, για τη χρήση πλάσματος παραγόμενου από το αίμα ανθρώπων που έχουν αποθεραπευθεί μετά τη μόλυνσή τους από τον κορωνοϊό ως θεραπεία, παρότι πρόκειται για κάτι που συνέβαινε ήδη στη χώρα.

Η χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς από COVID-19, σε αρρώστους που νοσηλεύονται με τη νόσο, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον κορονοϊό SARS-CoV-2. Τα έτοιμα αντισώματα έναντι του ιού, δίνουν ελπίδες στους πάσχοντες από τη λοίμωξη.

Σχετική μελέτη στο στάδιο προδημοσιέυσης, σε 35.000 νοσηλευόμενους, που έλαβαν το πλάσμα μέσα σε 72 ώρες από τη στιγμή της εισαγωγής τους στο νοσοκομείο, έδειξε ότι όσοι άρρωστοι έλαβαν πλάσμα με υψηλά επίπεδα αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2, είχαν 35% μικρότερη πιθανότητα να καταλήξουν από τη νόσο. Πρόκειται για τη δεύτερη έγκριση αγωγής έναντι του νέου κορονοϊού, μετά την έγκριση της ρεμδεσιβίρης. Ωστόσο, ο ΠΟΥ φαίνεται επιφυλακτικός.

Στην Ελλάδα, με κύριο ερευνητή τον πρύτανη Θάνο Δημόπουλο, και άλλους 22 και με συμμετοχή του Γιώργου Παυλάκη απο το Νational Cancer Institute των ΗΠΑ, βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη φάσης 2 που αφορά τη χορήγηση πλάσματος σε έξι νοσοκομεία. Από τους 286 εθελοντές το 88% είχαν αντισώματα έναντι του ιού με μεθοδολογία απο το Ινστιτούτο Παστέρ. 16 ασθενείς έχουν ήδη λάβει θεραπεία στην πλειονότητα των οποιών διαπιστώθηκε όφελος.

Σημαντικό στοιχείο της μελέτης είναι και η συλλογή πληροφοριών για την παραμονή των αντισωμάτων στους υγιείς δότες που είχαν νοσήσει Έτσι, όσοι είχαν αντισώματα, θα επανεξετασθούν 3, 6 και 12 μήνες μετά την πρώτη ανίχνευση, ώστε να φανεί αν παραμένουν στον οργανισμό και για πόσο χρονικό διάστημα.