Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν ευθύνεται το άνοιγμα του τουρισμού για την αύξηση των κρουσμάτων. Το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια, όπως είπε. Επεσήμανε, δε, ότι δεν αποκρύπτονται στοιχεία όσον αφορά τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων. Τα περισσότερα κρούσματα είναι εγχώρια και εμφανίστηκαν εξαιτίας της μη τήρησης των μέτρων και τα φαινόμενα συγχρωτισμού.

Η μη ανακοίνωση κρουσμάτων ανά νησί, αλλά από περιφέρεια δεν γίνεται για λόγους αδιαφάνειας, διευκρίνισε ο υφυπουργός, αλλά -όπως είπε- γίνεται για λόγους μη στοχοποίησης κάποιων τόπων. Αποκλειστικό κριτήριο αποτελεί η δημόσια υγεία, σημείωσε και πρόσθεσε πως δεν αποκρύπτονται κρούσματα.

Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά της Πάρου και της Αντιπάρου.

«Είμαστε 132η χώρα παγκοσμίως σε κρούσματα ανά ένα εκατ. κατοίκους και 108η σε θανάτους ανά ένα εκατ. κατοίκους», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και έστειλε μήνυμα πως «δεν ευθύνεται ο τουρισμός για την επιδημιολογική αύξηση κρουσμάτων».

Οπως είπε υπήρξαν μόνο 615 θετικά τεστ σε πάνω από 319.000 ελέγχους και πάνω από 2 εκατ. αφίξεις, ενώ σημείωσε πως η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην εγχώρια κυκλοφορία. «Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, πρέπει να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, προανήγγειλε νέα μέτρα για τους χώρους εργασίας τις επόμενες ημέρες, όπως και την ανακοίνωση σχετικών πρωτοκόλλων και για τα σχολεία.

Επίσης, ο υφυπουργός επεσήμανε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και μετρήσεις. «Οι όποιες δημοσιές αναφορές είναι παντελώς αβάσιμες.» Συμπλήρωσε, μάλιστα ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθώς τα κρούσματα είναι όλα απομονωμένα και η κατάσταση είναι υπό απολυτό έλεγχο.

Τέλος, είπε εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε ένα καλό επιδημιολογικό επίπεδο, δεν εφησυχάζουμε όμως. Ειδικό πρωτόκολλο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες με τις αποφάσεις της επιτροπής των ειδικών.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here