Και ενώ ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι μακροχρόνιες…

Μόλις εχθές ο κ. Γκεμπρεγιεσούς κατά τη διάρκεια συνάντησης της έκτακτης επιτροπής του οργανισμού για τον κορωνοϊό είπε:“Η πανδημία αυτή αποτελεί υγειονομική κρίση που συμβαίνει μια φορά στα 100 χρόνια, οι συνέπειες της οποίας θα είναι αισθητές για αρκετές δεκαετίες! Παρότι έχει προχωρήσει η επιστημονική γνώση σχετικά με τον ιό, πολλά ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα, και οι πληθυσμοί παραμένουν ευάλωτοι»

Και ενώ προηγούμενη πανδημία μας προιδεάζει…

Γνωρίζουμε ότι η πανδημία της γρίπης 1918-1920 ήρθε σε τρία μεγάλα κύματα. Μετά το πρώτο κύμα στις ΗΠΑ, υποχώρησε και οι Αμερικανοί έσπευσαν να ανοίξουν ξανά τις επιχειρήσεις και να ξαναρχίσουν την κοινωνική τους ζωή.

Υπήρχε ένα ολοένα και μεγαλύτερο κίνημα κατά της χρήσης μασκών, (οι οποίες είχαν γίνει πανταχού παρούσες) με αποτέλεσμα το 1919 να δημιουργηθεί το The Anti-Mask League    Αυτό έγινε από εκείνους που πίστευαν ότι το διάταγμα για τη δημόσια υγεία παραβίαζε την ελευθερία τους.

Ο ιός επέστρεψε εκδικητικός το φθινόπωρο και ήταν πολύ πιο θανατηφόρος από το πρώτο κύμα, τελικά σκότωσε περίπου 100 εκατομμύρια από τα 500 εκατομμύρια που μολύνθηκαν παγκοσμίως. Αυτή ήταν η τραγωδία της ασυλίας των κοπαδιών και της επίμονης άγνοιας.

Οι ιοί δεν είναι πολιτικοί, δεν ενδιαφέρονται για τις θεωρίες ή τις εικασίες καποιων που δεν ενημερώνονται ή δεν θέλουν να ενημερωθούν από έγκυρες επιστημονικές πηγές. Είναι μη σκεπτόμενα παράσιτα που θέλουν μόνο να αναπαραχθούν και να χρησιμοποιήσουν το σώμα σας ως ξενιστή.

Υπάρχουν ακόμη μασκομάχοι…

Όμως, όπως πολύ σωστά ανέφερε ο καθηγητης Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης «είμαστε όλοι υπεύθυνοι για τον περιορισμό της πανδημίας. Οι ανεύθυνοι, οι ψεκασμένοι παίρνουν ζωές πλέον. Δεν μας επιτρέπετε να τους θεωρούμε απλά sui generis. Αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Με ευγένεια αλλά και με σοβαρότητα, οφείλουμε να περιορίσουμε τη δημόσια ανευθυνότητα τους γιατί αποτελούν πηγή μετάδοσης και διάδοσης της επικίνδυνης λοίμωξης.”

Οι ανεύθυνοι δεν είναι απλά ανεύθυνοι, πρέπει να θεωρούμε ότι ειναι οπλισμένοι και πυροβολούν… Φορέστε μάσκα, κρατήστε αποστάσεις, πλένετε χέρια!