Το τελευταίο διάστημα σε χώρες που παρατηρείται σημαντική επάνοδος των κρουσμάτων, διαπιστώνουμε δυσανάλογη και αισθητά μικρότερη αύξηση των θανάτων.

Πριν από λίγες εβδομάδες Ιταλοί γιατροί ισχυρίστηκαν ότι εξασθένησε ο ιός γιατί πλέον βλέπουν πιο ήπια περιστατικά στα νοσοκομεία τους. Ισχύει η πεποίθηση ότι εξασθένησε ο ίός; Γιατί συμβαίνει αυτό;

Απάντηση στο ερώτημα δίνει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό, ο καθηγητής Ιατρικής εξηγεί ότι η αύξηση των κρουσμάτων αφορά περισσότερο ομάδες χαμηλότερου κινδύνου, ενώ όσοι κινδυνεύουν πιο πολύ έχουν πλέον εκπαιδευτεί και παραμένουν προσεκτικοί.

«Η ποιοτική ανάλυση της σύνθεσης των κρουσμάτων δείχνει ότι πλέον τα περισσότερα κρούσματα είναι νέοι άνθρωποι που στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ασυμπτωματικοί ή περνάνε τη νόσο με ήπια συμπτώματα και δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν. Οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν μάθει να προσέχουν και οι περισσότεροι ακολουθούν τις οδηγίες των οργανισμών δημόσιας υγείας,» σχολίασε ο κ. Μόσιαλος.

Ο Ελληνας καθηγητής του London School of Economics απέρριψε τη θεωρία περί εξασθένησης του ιού ως εξήγηση του περιορισμού των θανάτων.

« Tον Μάρτιο και τον Απρίλιο, την περίοδο της μεγάλης έντασης της πανδημίας στη βόρεια Ιταλία, τα νοσοκομεία είχαν κατακλυστεί από βαριές περιπτώσεις. Το 99% των κρεβατιών μονάδες εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας (ΜΕΘ και ΜΑΦ) είχαν διατεθεί για τη νοσηλεία κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων και όσων έπασχαν από κορωνοϊό και ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες,» εξήγησε ο κ. Μόσιαλος.

«Με την εφαρμογή του lockdown και την τήρηση των οδηγιών κάμφθηκε το αρχικό κύμα της πανδημίας και σταμάτησε η διασπορά της νόσου στους οίκους ευγηρίας και στα νοσοκομεία. Ετσι το Μάιο και τον Ιούνιο στα νοσοκομεία άλλαξε και η σύνθεση των περιστατικών που αντιμετώπιζαν. Δεν είχαν πλέον πολλούς ηλικιωμένους και είχαν περισσότερα περιστατικά με μέτρια η ήπια συμπτώματα και λιγότερες επιπλοκές. Επειδή οι ηλικιωμένοι προσέχουν μειώθηκε και ο μέσος όρος της ηλικίας όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ,» ανέφερε.

Το ίδιο παρατηρείται και στη χώρα μας τελευταία, τα κρούσματα ανεβαίνουν αλλά οι νοσηλευόμενοι είναι πολύ λιγότεροι, όπως και οι θάνατοι. Η εκπαίδευση και η τήρηση οδηγιών στην πανδημία Covid 19, είναι τα ισχυρότερα όπλα μέχρι σήμερα.