νακοίνωση σχετικά με τη Navtex στο Καστελλόριζο εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στο ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ειδικότερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Αγκυρα έχει ανακοινώσει ότι από τις 21 Ιουλίου θα πραγματοποιήσει έρευνες το Oruc Reis και υποστηρίζει ότι η περιοχή αυτή βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει στα Ηνωμένα Εθνη και στα οικόπεδα που έχει παραχωρήσει στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου, σημειώνοντας πως και το άλλο τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Μπαρμπαρός έχει πραγματοποιήσει έρευνες στην ίδια περιοχή στο παρελθόν.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει αναφέροντας πως «η Ελλάδα εκφράζει τις ενστάσεις της και υποστηρίζει ότι βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα το υποστηρίζει αυτό για το Καστελλόριζο και περιοχές που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα, αυτή η θέση είναι μαξιμαλιστική για την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και δεν έχει σχέση με το διεθνές δίκαιο και με τις αποφάσεις του διεθνούς δικαστηρίου.

Το Καστελλόριζο έχει 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση και βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την Ανατολία, ενώ απέχει από την Ελλάδα 580 χιλιόμετρα και αυτό το νησί δεν μπορεί να κλείνει μια περιοχή 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αρνούμαστε τους ισχυρισμούς της Ελλάδας. Για ακόμα μια φορά επαναλαμβάνουμε το κάλεσμα για διάλογο με την Ελλάδα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα δικαιώματά της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here