Πολλαπλές είναι οι έρευνες  που δείχνουν ότι η αερόβια άσκηση προάγει νευρογένεση στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου.

Δεδομένου ότι ο ιππόκαμπος θεωρείται η έδρα της μάθησης και της μνήμης, η προαγωγή της νευρογένεσης σε αυτήν την περιοχή  έχει ευεργετική επίδραση στη μνήμη και κατ΄επέκταση στη νοητική λειτουργία.

Μπορούν άραγε άνθρωποι, που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να ασκηθούν, να έχουν τα οφέλη της άσκησης όσον αφορά την εγκεφαλική ευρωστία, χωρίς να γυμνάζονται;

H απάντηση έρχεται από χθεσινή δημοσίευση στο Science. Η δύναμη της άσκησης για ενίσχυση του εγκεφάλου μπορεί να απαιτεί απλά λίγη βοήθεια από το συκώτι!

Ένα χημικό σήμα από το ήπαρ, που προκαλείται από την άσκηση, βοηθά ηλικιωμένα ποντίκια να κρατήσουν τον εγκέφαλό τους σε φόρμα. Η κατανόηση αυτού του σήματος από το συκώτι, μέσω του αίματος προς τον εγκέφαλο μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν ένα φάρμακο που να ωφελεί τον εγκέφαλο όπως ακριβώς κάνει η άσκηση.

Με έγχυση πλάσματος σε καθιστικά ηλικιωμένα ποντίκια (8 ενέσεις σε διάστημα 24 ημερών) από ποντίκια που είχαν εθελοντικά τρέξει σε τροχούς κατά τη διάρκεια έξι εβδομάδων, οι ερευνητές διεπίστωσαν ότι τα καθιστικά ηλικιωμένα ποντίκια είχαν σημαντικά καλύτερη απόδοση σε όλες τις εργασίες μνήμης.

Το πλάσμα των ποντικών που ασκήθηκαν στον τροχό έδειξε αφθονία πρωτεϊνών, (όπως του ενζύμου GPLD1 που παράγεται στο συκώτι), σε αντίθεση με τους καθιστικούς. Οι ερευνητές βρήκαν ότι γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, για να παράγουν περισσότερη GPLD1,  είχαν σημαντικά καλύτερη απόδοση στις δοκιμασίες μνήμης.

Είναι εντυπωσιακό! Ένα μελλοντικό “χάπι γυμναστικής” που θα ενισχύει την παραγωγη ηπατικών ενζύμων θα μπορεί να βελτιώνει τη μνήμη και κατ’ επέκταση τη νοητική λειτουργία με τον ίδιο τρόπο που κάνει η άσκηση!

Blood factors transfer beneficial effects of exercise on neurogenesis and cognition to the aged brain