Η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση στην πανδημία του COVID 19 ήταν αποτελεσματική. Βρισκόμαστε μέσα στη δεκάδα των χωρών που είχαν την καλύτερη αντιμετώπιση παγκοσμίως. Δεν ήταν τύχη ήταν καλή διαχείριση.

Είναι αλήθεια ότι ο αριθμός των κρουσμάτων βρίσκεται υπό έλεγχο, ο αριθμος r δεν ανησυχεί, ωστόσο είναι ακόμη νωρίς πρέπει να περάσουν τουλάχιστον άλλες δυο βδομάδες για να έχουμε σαφέστερη εικόνα.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να ανοίξει ο τουρισμός, η οικονομία να ανασάνει Είναι όμως ο σχεδιασμός αποτρεπτικός για την αύξηση των κρουσμάτων, ώστε η κατάσταση να μην ξεφύγει και να είναι διαχειρίσιμη;

Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα έχουμε και την τύχη με το μέρος μας, γιατί πιθανόν να την χρειαζόμαστε. Έχει αναφερθεί αρκετές φορές πως ο τρόπος που άνοιξαν τα σύνορα έχει κάποια κενά. Οι μαρτυρίες ταξιδιωτών το επιβεβαιώνουν σε αρκετές περιπτώσεις.

Στην ερώτηση μου σε δυο ζευγάρια Γάλλων που απολάμβαναν το δείπνο τους στο Πίσω Λιβάδι της Πάρου, πως έφτασαν στο νησί, η απάντηση ήταν μέσω Φραγκφούρτης! Και εάν φτάσεις εκεί μετά συνεχίζεις χωρίς έλεγχο. Αντιλαμβάνεστε ότι και Άγγλοι και Σουηδοί και Αμερικάνοι και Ισπανοί θα μπορούσαν να εισέλθουν στη χώρα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά 29 χώρες που οι πολίτες τους επιτρέπετε να εισέλθουν στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει πως η πιθανότητα να ανοίξουμε αδιάκριτα είναι μεγάλη με προέκταση να πολλαπλασιαστεί το ιικό φορτίο και με πολλά ερωτηματικά για το αν ή όχι θα είναι διαχειρίσιμη μια τέτοια προοπτική.

Είναι επίσης αμφίβολο για το αν αυτοί που θα εισέλθουν στην Ελλαδα, από άλλα αεροδρόμια, με τέτοια παράθυρα στον έλεγχο, θα εφαρμόσουν τα προαπαιτούμενα περιοριστικά μέτρα.

Τελικά υπάρχει πραγματικά η κατάταξη των χώρων βάσει κρουσμάτων, θυμάτων και αξιολόγηση του επιδημιολογικού τους φορτίου. Υπάρχουν τελικά πράσινες και κοκκινες χώρες; H θέλοντας και μη θα έχουμε τουρισμό από παντού;