Πολλά ήταν τα δημοσιεύματα εχθές για τα οφέλη της χορήγησης χαμηλής δόσης δεξαμεθαζόνης σε ασθενής με Covid 19, που έδωσαν αέρα ελπίδας. Η δεξαμεθαζόνη μείωσε τους θανάτους κατά ένα τρίτο σε αεριζόμενους ασθενείς και κατά το ένα πέμπτο σε άλλους ασθενείς που έλαβαν μόνο οξυγόνο, ενώ δεν υπήρχε όφελος μεταξύ των ασθενών που δεν χρειάστηκαν αναπνευστική υποστήριξη.

Δεδομένης της σημασίας για τη δημόσια υγεία αυτών των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές εργάζονται για να δημοσιεύσουν τις πλήρεις λεπτομέρειες το συντομότερο δυνατό. Ο Peter Horby, καθηγητής αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών στο Τμήμα Ιατρικής του Nuffield, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και ένας από τους επικεφαλής ερευνητές για τη δοκιμή, δήλωσε ότι η δεξαμεθαζόνη είναι το πρώτο φάρμακο που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την επιβίωση στο COVID-19.

Αυτό είνα σίγουρα ένα εξαιρετικά ευχάριστο αποτέλεσμα. Το όφελος επιβίωσης είναι σαφές και μεγάλο, όμως σε εκείνους τους ασθενείς που είναι αρκετά άρρωστοι ώστε να χρειάζονται θεραπεία με οξυγόνο. Η δεξαμεθαζόνη είναι φθηνή, την βρίσκεις εύκολα στο ράφι του φαρμακείου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως για να σώσει ζωές παγκοσμίως. Έχει λιγότερες παρενέργειες από άλλα κορτικοστεροειδή, αλλά πρέπει να χορηγείται αυστηρά για χρήση στην ΜΕΘ.

Αν κάποιος λάβει νωρίς στην πορεία της νόσου κορτικοστεροειδή, κινδυνεύει να πάει χειρότερα. Αν είναι νοσηλευόμενος με μέτριας βαρύτητας πνευμονία, πάλι δεν φαίνεται να έχει όφελος. Πρέπει να φτάσει κάποιος σε προχωρημένα στάδια για να επωφεληθεί από την δράση της. Το ζητούμενο όμως είναι να βρούμε ένα φάρμακο που θα αποτρέπει την εξέλιξη προς προχωρημένα στάδια, αυτό θα είναι το θαυματουργό και σε αυτό ίσως πρέπει να ελπίζουμε.