Σε προηγούμενες ανάρτησεις τονίσαμε τη σημασία μιας σωστής διατροφής, αλλά και σημασία της λήψης βιταμίνης D, για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε όλες τις περιόδους αλλά πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια επιδημιών οι επαρκείς ποσότητες ανόργανων συστατικών και βιταμινών που παρέχονται από μια υγιεινή διατροφή βοηθούν στη διασφάλιση επαρκούς αριθμού ανοσοκυττάρων και αντισωμάτων, τα οποία είναι σημαντικά καθώς το σώμα απαντά σε λοιμώξεις.

Παρόλο που δεν έχουμε έρευνες που να αξιολογούν την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών σε σχέση με τον covid 19, εξαιτίας της μικρής περιόδου εμφάνισης του, υπάρχουν πολλές μελέτες σε σχέση με άλλες λοιμώξεις.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα συστατικό πολλών ενζύμων και μεταγραφικών παραγόντων σε κύτταρα σε όλο το σώμα και τα ανεπαρκή επίπεδα του περιορίζουν την ικανότητα του ατόμου να προκαλεί επαρκή ανοσοαπόκριση στις λοιμώξεις.

Πολλαπλές μετα-αναλύσεις έδειξαν ότι τα συμπληρώματα ψευδαργύρου από το στόμα μειώνουν το ποσοστό εμφάνισης οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων κατά 35%, μειώνουν τη διάρκεια των συμπτωμάτων που μοιάζουν με γρίπη κατά περίπου 2 ημέρες και βελτιώνεται το ποσοστό ανάκαμψης.

Η δόση του ψευδάργυρου σε αυτές τις μελέτες κυμαινόταν από 20 mg / εβδομάδα έως 92 mg / ημέρα. Ωστόσο, η δόση δεν φαίνεται να είναι ο κύριος παράγοντας της αποτελεσματικότητας των συμπληρωμάτων ψευδαργύρου.

Η βιταμίνη C είναι ένας συμπαράγοντας για πολλά ένζυμα. Ενισχύει τη λειτουργία πολλών ενζύμων σε όλο το σώμα διατηρώντας τα μεταλλικά τους ιόντα σε μειωμένη μορφή. Λειτουργεί επίσης ως αντιοξειδωτικό, περιορίζοντας τη φλεγμονή και τη βλάβη των ιστών που σχετίζονται με ανοσοαποκρίσεις.

Έχουν διεξαχθεί έρευνες που αξιολογούν την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C μεταξύ στρατιωτών, νέων αγοριών και ηλικιωμένων στις ΗΠΑ, τη Σοβιετική Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία. Σε αυτές τις μελέτες, η συμπλήρωση βιταμίνης C αποδείχθηκε ότι μειώνει σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Η αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C έχει επίσης μελετηθεί σε νοσοκομειακούς ασθενείς στις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Ιράν, οι οποίοι έχουν εισαχθεί για μια ευρεία ποικιλία καταστάσεων, όπως σοβαρή σήψη, μετεγχειρητικές επιπλοκές, εγκαύματα, πνευμονικές προσβολές και καρδιακές παθήσεις.

Η βιταμίνη C αποδείχθηκε ότι μειώνει τη διάρκεια παραμονής στη μονάδα εντατικής θεραπείας και την ανάγκη μηχανικού αερισμού μεταξύ αυτών των ασθενών. Η δόση της βιταμίνης C κυμαινόταν από 1-3 g / ημέρα και η δόση δεν φαίνεται να είναι ο κύριος παράγοντας αποτελεσματικότητας. Δόσεις βιταμίνης C άνω των 2 g / ημέρα πρέπει να αποφεύγονται εκτός ιατρικής περίθαλψης.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας για να προστατέψετε την υγεία σας!