Η προσπάθεια κατανόησης του εγκεφάλου πάντοτε με γοήτευε. Πολλαπλά ερωτήματα όπως ποιοί παράγοντες καθορίζουν την ανατομία, τη λειτουργία του και τη συμπεριφορά, τέθηκαν ήδη από τα πρώτα φοιτητικά μου χρόνια.

Είχα την τύχη να εισαχθώ στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, την ίδια σχεδόν εποχή που η ανάπτυξη νέων τεχνικών επέτρεψε την εισαγωγή στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου, καθιστώντας δυνατή τη μελέτη του.

Έτσι οι ανώτερες νοητικές λειτουργίες δεν συμπεραίνονται πλέον από παρατηρήσεις συμπεριφοράς και η μελέτη τους γίνεται σε ζωντανούς ανθρώπους, χωρίς επεμβατικές μεθόδους. Μια απίστευτη ευκαιρία για την ανθρώπινη νόηση!

Τα τελευταία αυτά 20 χρόνια, εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για τη βιολογία των νοητικών διεργασιών. Ενδιαφέρον, που έχει αυξηθεί εκθετικά τόσο, ώστε να τολμάμε να πούμε ότι η προσπάθεια κατανόησης του εγκεφάλου αποτελεί για τον 21ο αιώνα ότι η μελέτη των γονιδίων για τον 20ό αιώνα.

Καθώς η Νευροεπιστήμη διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο τόσο στη Βιολογία όσο και στην Ψυχολογία, οι πληροφορίες που δίνονται μέσω διαδικτύου για το θέμα είναι καταιγιστικές. Ωστόσο, την εποχή της πληροφόρησης είναι ανάγκη να προσέχουμε όχι μόνο την ποσότητα, αλλά κυρίως την ποιότητα της πληροφορίας και πόσο ελεγχμένη είναι.

Πολλά είναι τα δημοσιεύματα που υιοθετούν έρευνες οι οποίες έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά με πολύ χαμηλό συντελεστή απήχησης (impact factor) και επομένως έρευνες με μικρή αξιοπιστία και εγκυρότητα. Είναι φανερό ότι η ποιότητα της πληροφορίας δεν είναι πάντα εύκολο να διασφαλιστεί.

Η παραπάνω διαπίστωση μου έδωσε την ιδέα αυτού του εγχειρήματος. Μετά από πολλά χρόνια επιστήμης, ατελείωτων ωρών ερευνητικής εργασίας και διδασκαλίας αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να μοιραστώ με ένα μεγαλύτερο ακροατήριο τις κατακτήσεις στην περίπλοκη συμπεριφορά του εγκεφάλου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη δύναμη του μυαλού μας,  αλλά και στη σοφία του σώματος κατά την ηρεμία, άσκηση και αποκατάσταση, στην αξία της καλής διατροφής και στην πρόληψη.

Αποφάσισα να μπλοκάρω την κακή πληροφορία και να μεταφέρω την γνώση που απέκτησα όλα αυτά τα χρόνια (κλασικές έρευνες και γνώση) μαζί με τη σύγχρονη ενδελεχή αναζήτηση ελεγμένης πληροφορίας (σύγχρονες έρευνες) και να blog-αρω.

Είναι αλήθεια ότι με συναρπάζει μια τέτοια προοπτική. Ζούμε σε μια εκπληκτική εποχή. Οι ανακαλύψεις τρέχουν, οι πηγές πληροφόρησης είναι δαιδαλώδεις. Στο δικό μου site healthyvoice.gr και blog θα μεταφέρω γνώσεις και νέα πάνω σε θέματα Υγείας, Άσκησης, Εγκεφάλου, Αποκατάστασης, Διατροφής αλλά και Ταξιδιού και Ειδήσεων, κυρίως αυτών που μας φτιάχνουν τη διάθεση!

Όλα για την Ευζωία και την Ευρωστία λοιπόν.

Καλή αρχή. Έρρωσο!

Τζούλια Μ.