Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να σταματήσει τις κλινικές δοκιμές στις 25 Μαίου για τη χρήση υδροχλωροκίνης για τη θεραπεία της νόσου Covid 19 και να αξιολογήσει τα μέχρι τότε στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Η απόφαση αυτή του ΠΟΥ είχε σίγουρα επίδραση στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική κατάσταση.

Ο ΠΟΥ επικαλέστηκε τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στις 22 Μαίου στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Lancet. Τι έγινε όμως;

H μελέτη αυτή με συμμετέχοντες 96.000 νοσοκομειακούς ασθενείς με κορωνοϊό, απο 670 νοσοκομεία, σε έξι ηπείρους, διαπίστωσε ότι εκείνοι που έλαβαν το φάρμακο, που προωθήθηκε και από τον Πρόεδρο Τραμπ στον αγώνα κατά του ιού, είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.

Το άρθρο αποσύρθηκε πριν από 2 μέρες γιατί τελικά είχε μόνο 8910 ασθενείς και μόνο από 169 νοσοκομεία που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο και διαγνωσθεί έως τις 15 Μαρτίου. Το χειρότερο οι συγγραφείς έδωσαν συμπληρωματικό υλικό, ασθενών ανά χώρα. Από την Τουρκία για παράδειγμα έβαλαν 364 ασθενείς από 3 νοσοκομεία, ενώ από τα επίσημα Τουρκικά ανακοινωθέντα στις 18 Μαρτίου σε ολόκληρη την Τουρκία υπήρχαν συνολικά 191 περιστατικά και όχι νοσηλείες!! Αντιλαμβάνεστε;

O Pedro Alonso, υπεύθυνος του οργανισμού για την ελονοσία, από την αρχή της δημοσίευσης διεπίστωσε τον κίνδυνο ψευδών στοιχείων, αλλά εκώφευσαν στις ανησυχίες του! Στις 2 Ιουνίου το βράδυ το Lancet δήλωνε “we are issuing an Expression of Concern to alert readers to the fact that serious scientific questions have been brought to our attention“! Kαι όμως σε αυτά τα αποτελέσματα στηρίχθηκε ο ΠΟΥ για να διακόψει τις κλινικές δοκιμές.

Ένα άλλο περιοδικό το New England Journal of Medicine (NEJM) εξέδωσε τη δική του ανακοίνωση σχετικά με μια δεύτερη μελέτη που χρησιμοποιεί δεδομένα Surgisphere, που δημοσιεύθηκε την 1η Μαΐου. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η λήψη ορισμένων φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων ενζύμου μετατροπής της αγγειοτενσίνης (ACE), δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου μεταξύ των ασθενών με COVID-19, σε αντίθεση με ότι είχαν προτείνει ορισμένοι ερευνητές!

Πρέπει να υποσημειώσουμε ότι στην τελευταία του παρουσία ο καθηγητής Τσιόδρας που ρωτήθηκε για την προαναφερόμενη μελέτη, με την ευγένεια που τον διακρίνει την αποδυνάμωσε και δήλώσε πως η ελληνική εμπειρία είναι αντίθετη και ότι το ελληνικό πρωτόκολλο δεν άλλαξε ποτέ ως προς την χλωροκίνη.

Πραγματικά θλίψη σε τέτοια περιοδικά να παρουσιάζονται έρευνες με ψευδή στοιχεία, κατασκευασμένες. Τι μπορεί να συμβαίνει και ποιόν να οφελούν τέτοιες δημοσιεύσεις; Τουλάχιστον μένουμε με τη χαρά ότι αποκαλύφθηκε ένα τέτοιο γεγονός!