Είστε από εκείνους που τρώνε ότι θέλουν όποτε θέλουν και δεν παχαίνουν; Εάν ναι τελευταία έρευνα εξηγεί το γιατί

Ξέρουμε πλέον το λόγο για αυτή την εξαιρετικά καλή τύχη. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell εντοπiσε ένα γονίδιο, το οποίο βοηθά τους αδύνατους ανθρώπους να παραμένουν λεπτοί.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ανακάλυψή τους θα βοηθήσει στην εύρεση αποτελεσματικών θεραπειών για την παχυσαρκία, η οποία αποτελεί μία διαφορετική παγκόσμια πανδημία, αφού περίπου τέσσερα εκατομμύρια θάνατοι το χρόνο παγκοσμίως σχετίζονται με τα περιττά κιλά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το πρόβλημα της παχυσαρκίας αγγίζει 500 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανησυχητική αύξηση της εμφάνισής της σε νεαρά άτομα πυροδοτώντας μεταβολικά νοσήματα και άλλες σοβαρές παθήσεις, αλλά και μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τους γενετικούς χάρτες ατόμων με δείκτη μάζας σώματος BMI μικρότερο του 18 και στη συνέχεια τους συνέκρινε με αυτούς ατόμων φυσιολογικού βάρους.  Διαπίστωσαν ότι ένα συγκεκριμένο αλληλόμορφο του γονιδίου ALK συνδεόταν άρρηκτα με το πολύ μικρό σωματικό βάρος. Για να ανιχνεύσουν το αλληλόμορφο οι επιστήμονες ανέλυσαν το γονιδίωμα και τα ιατρικά στοιχεία από 44.000 υγιείς ανθρώπους, ηλικίας από 22 έως 44 ετών.

Προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουν τη λειτουργία του γονιδίου ΑΚL και να επιβεβαιώσουν τις διαπιστώσεις τους, οι ερευνητές αφαίρεσαν το γονίδιο ALK από μύγες και ποντίκια και διαπίστωσαν ότι πράγματι η σίγαση του συγκεκριμένου γονιδίου κατέληξε σε πιο αδύνατες μύγες και ποντίκια. Δίνοντας τελικά στα πειραματόζωα μια διατροφή αντίστοιχη των McDonald’s τα φυσιολογικά ποντίκια έγιναν παχύσαρκα, ενώ αυτά που δεν διέθεταν το γονίδιο AKL παρέμειναν πολύ αδύνατα.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι το ALK, το οποίο εκφράζεται σε μεγάλο βαθμό στον εγκέφαλο, μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην καθοδήγηση των λιπαρών ιστών να κάψουν περισσότερη ενέργεια!

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. H ανακάλυψη αυτή εικάζεται ότι θα συμβάλει στην εξεύρεση θεραπειών κατά της παχυσαρκίας. Η σίγαση του γονιδίου ΑΚL ή ο περιορισμός της λειτουργίας του θα μας δείξει κατα πόσο μπορούμε να παραμείνουμε λεπτοί. “Αναστολείς του γονιδίου ήδη χρησιμοποιούνται σε αντικαρκινικές θεραπείες και συνεπώς είναι ένας στόχος που μπορεί να επιυτευχθεί.” αναφέρουν οι ερευνητές.