Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις σε όλον τον πλανήτη ότι οι άνδρες είναι περισσότερο πιθανό να πεθάνουν από τη λοίμωξη SARS-CoV-2 από ότι οι γυναίκες. Μάλιστα σε Κίνα, Ιταλία, Γαλλία και Νότια Κορέα, τα ποσοστά των θανάτων στους άντρες ήταν 50% υψηλότερα από τα αντίστοιχα στις γυναίκες.

Στη χώρα μας μόνο το 27% των θανόντων είναι γυναίκες και το υπόλοιπο άντρες. Ανάλογη είναι η εικόνα στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη. Ωστόσο, οι ενοχοποιητικοί παράγοντες δεν έχουν πλήρως αποσαφηνιστεί.

Τι λένε οι έρευνες όμως; Ποιες είναι οι πιθανές εξηγήσεις;

1.Ενδιαφέρον έχει μια πολύ πρόσφατη έρευνα που παρουσιάζει  έναν νέο ενοχοποιητικό παράγοντα ως πιθανή εξήγηση στην αυξημένη ανδρική ευαισθησία στη νόσο. Γερμανοί ερευνητές εντόπισαν ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανδρών ασθενών με COVID-19 παρουσιάζουν χαμηλή τεστοστερόνη (68,6%) και χαμηλά επίπεδα διυδροτεστοστερόνης (48,6%). Αντιθέτως οι γυναίκες ασθενείς είχαν αυξημένη τεστοστερόνη 60%. Και τα δύο φύλα είχαν ανεβασμένη οιστραδιόλη. Είναι πολυ πιθανό η έλλειψη ανδρογόνων να επάγει ανεπαρκή ανοσολογική απάντηση στους άντρες. Ο παράγοντας αυτός αναμένεται να συζητηθεί!

2.Το ανδρικό αίμα περιέχει μεγαλύτερες συγκεντρώσεις του ένζυμου ACE2, που αποτελεί τον κυτταρικό υποδοχέα, ώστε η άκανθα του ιού να προσδεθεί και να μολύνει τα κύτταρα. Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνδρες με καρδιακή ανεπάρκεια έχουν σοβαρότερα κλινικά συμπτώματα από τον κορωνοϊό σε σχέση με τις γυναίκες.

Το γονίδιο ACE2 εκφράζεται όχι μόνο στους πνεύμονες, αλλά και στην καρδιά, τα νεφρά, τη μύτη, τα μάτια και τους ιστούς που καλύπτουν τα αιμοφόρα αγγεία, και υπάρχουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα στους όρχεις. Οι ερευνητές εικάζουν ότι η ρύθμισή του στους όρχεις μπορεί να εξηγήσει εν μέρει τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ACE2 στους άνδρες καθώς και γιατί οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στο COVID-19.

3.Φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα από τους άνδρες. Oι γυναίκες αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τις λοιμώξεις, αφού τα οιστρογόνα τους μπλοκάρουν ένα γονίδιο που καταστέλλει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος εμποδίζοντας έτσι την έκφρασή του. Πρόκειται για ένα εξελικτικό χαρακτηριστικό, με αποτέλεσμα να επιβιώνουν για να φροντίσουν τα παιδιά που θα αποτελέσουν τη νέα γενιά.

4.Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενή μας ανάρτηση οι γυναίκες φέρουν δύο χρωμοσώματα Χ (οι άνδρες φέρουν μόνο ένα), τα οποία περιέχουν ένα μεγάλο αριθμό γονιδίων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημά μας, αλλά και το γονίδιο ACE2 που καθορίζει τον πρωτεϊνικό υποδοχέα του ιού στη μεμβράνη των κυττάρων μας.

5.Επιπλέον, η μεγαλύτερη ανεπάρκεια βιταμίνης D σε ηλικιωμένους άντρες μπορεί να αξίζει περαιτέρω μελέτη σχετικά με τις επιδημιολογικές πτυχές αυτής της διαφοράς στη θνησιμότητα μεταξύ των φύλων.

6.Τέλος ένας μη βιολογικός παράγοντας, η διαφορετική συμπεριφορά των δύο φύλων θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει το φαινόμενο. Οι άνδρες καπνίζουν περισσότερο ή πλένουν τα χέρια τους λιγότερο συχνά, με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπείς στη μόλυνση από τον ιό.

Η αθροιστική επίδραση όλων αυτών των παραγόντων φαίνεται να συμβάλλει στην αυξημένη θνησιμότητα των αντρών από τον COVID 19.