Η κάθε χώρα είχε τη δική της προσέγγιση στην διαχείριση του κορωνοϊού, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, την ετοιμότητα, την εκτίμηση της σοβαρότητας αλλά και την νοοτροπία του κάθε λαού. Χώρες που υποτίμησαν τον κίνδυνο όπως η Ισπανία οι ΗΠΑ, Γαλλία άλλα και αυτές που ήθελαν να εφαρμόσουν την ανοσία της αγέλης παρουσίασαν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις με τεράστιο αριθμό κρουσμάτων αλλά και θανόντων.

Τι συνέβη όμως στην Ελλάδα και τι θα μπορούσε να είχε συμβεί?

Το διάγραμμα δείχνει σαφώς τι έγινε και τι θα μπορούσε να ειχε συμβεί. Η προσπάθεια όλων απέδωσε και επειδή απέδωσε κάποιοι αναρωτήθηκαν εάν είμασταν υπερβολικοί λησμονώντας γρήγορα την τραγικότητα της κατάστασης στις γειτονικές χώρες.

Η άρση των μέτρων ξεκίνησε σήμερα και ο κόσμος ξεχύθηκε κουρασμένος απο την πρωτόγονη κατάσταση. Ο καθηγητής Σ.Τσιόδρας τόνισε σήμερα ότι με τον δείκτη r κάτω του 0.5 πρέπει να εκμεταλευτούμε την ευκαιρία και να συνεχίσουμε να είμαστε περήφανοι που σώθηκαν και σώνονται ανθρώπινες ζωές στη χώρα μας.

Ποιες ειναι όμως οι προβλέψεις για μετά την άρση των μέτρων ;

Η ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Μπερτσιμά Αντιπρύτανη στο Business Analytics Sloan School του MIT εδώ και ένα μήνα έχει δημιουργήσει μοντέλα για την πρόγνωση του κορωνοϊού, πρόβλεψη αριθμού κρουσμάτων, αριθμού των διασωληνωμένων και θυμάτων τα οποία ήδη αξιοποιούνται σε νοσοκομεία πολλών χωρών για τη λήψη αποφάσεων. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές προετοιμάζονται για την έξοδο από την καραντίνα με μοντέλα που θα παρακολουθούν πώς τα μέτρα σταδιακού ανοίγματος αντανακλούν στην εικόνα του ιού.

 

Από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Μπερτσιμά στο MIT, με τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης, έχουμε θετικές προβλέψεις για τα κρούσματα κoρωνοϊού στην Ελλάδα, εφόσον όμως συνεχίσουμε τη διαχείριση με σύνεση, με λιγότερους από 50 νοσηλευόμενους ασθενείς τον Ιούνιο. Ωστόσο εάν ανοίξει η κοινωνία μας χωρίς να έχει εξαλειφθεί ο ιός, αυτός θα επιστρέψει σε μεγάλη έκταση. Αν τηρηθούν τα μέτρα και οι αποστάσεις ασφαλείας, αν γίνει εκτεταμένη διενέργεια ελέγχων, αν εντοπίζονται εγκαίρως τα νέα κρούσματα, τα πράγματα σίγουρα θα είναι πολύ καλύτερα. Είναι στο χέρι μας. Κοινοποιήστε και παροτρύνετε τον κόσμο. Μην κουράζεστε να το κάνετε. Είναι για το καλό μας! Καλή δύναμη σε όλους.