Ένα νέο φάρμακο με μεγάλες δυνατότητες να θεραπεύσει ασθενείς με Covid -19 αλλά και άλλες σοβαρές λοιμώξεις απο κορωναϊούς, με τη μορφή χαπιού και το όνομα EIDD-2801 ανακοίνωσαν οι Timothy P. Sheahan και οι συνεργάτες στις 5 Απριλίου. Η δημοσίευση έγινε στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Το φάρμακο δοκιμάστηκε σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων πνευμόνων και σε επίμυες και έδειξε μεγάλη αποτελεσματικότητα στην αποτροπή σοβαρής πνευμονίας και θανάτου.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν πολύ σύντομα, σε διάστημα ενός-δύο μηνών να αρχίσουν τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, παραλείποντας το ενδιάμεσο στάδιο σε μεγάλα θηλαστικά, εξαιτίας της εξαιρετικά επείγουσας κατάστασης που αντιμετωπίζει ο πλανήτης από την πανδημία του COVID19.

H αισιοδοξία των ερευνητών απορρέει από το γεγονός ότι η δοκιμή του στους επίμυες όταν χορηγήθηκε έως 24 ώρες μετά τη λοίμωξη, μείωσε σοβαρά το ιικό φορτίο αποτρέποντας τον πολλαπλασιασμό του ιού και την πνευμονική βλάβη.

Αναμένεται ότι αυτό το παράθυρο χρόνου για την χορήγηση του στους ανθρώπους θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το καινούργιο αυτό φάρμακο το οποίο έχει την ιδιότητα να αποδιοργανώνει το γενετικό κώδικα των κορωναϊών θα αποτελέσει την αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου.

Εν τω μεταξύ η πιθανότερη ημερομηνία που μελετάται για άρση των περιορισμών στην Ελλάδα είναι η 4η Μαίου. Η άρση μάλλον θα αφορά πρώτα τις μετακινήσεις και την αγορά. Θα επιτραπεί πρώτα η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών και θα ανοίξουν τα μαγαζιά, με αυστηρά μέτρα ασφαλείας για ένα διάστημα, και θα ακολουθήσουν οι επόμενες κινήσεις, όπως σχολεία κλπ.

Μένετε σπίτι, με καλές ειδήσεις γιατί η επιστήμη θα επιτελέσει και πάλι το έργο της.