2020 Απειλή για την πατρίδα μας η πανδημία κορωναϊού με 821 κρούσματα επιβεβαιωμένα και 22 νεκρούς στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα ξεπερνούν τον ευατό τους οι Τούρκοι με βροχή χημικών στον Έβρο και στόχο τις ελληνικές δυνάμεις.

Οι προετοιμασίες για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την απελευθέρωσή μας από τον Τουρκικό ζυγό έχουν ήδη ξεκινήσει και μοιάζει ως συγκυρία και σενάριο επιστημονικής φαντασίας αυτό που ζούμε. Είναι όμως?

Εγκλωβισμένοι όλοι μας ελπίζω…για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας ας υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι πολλές ήταν οι εποχές που οι άνθρωποι βρέθηκαν στην ίδια κατάσταση. Και επειδή ισχύει ότι είναι ευτυχής όποιος γνωρίζει την ιστορία “῎Ολβιος, ὅστις τῆς ἱστορίας ἔσχε μάθησιν”…είναι πράγματι ενθαρρυντικό να αναφέρουμε ότι ακριβώς μετά την επανάσταση του 1821, ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος έλαβε ακριβώς τα ίδια μέτρα με αυτά που ζούμε σήμερα, τους πρώτους κιόλας μήνες της διακυβέρνησης του.

Πρίν από 200 χρόνια αναλάμβάνει τη διακυβέρνηση του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους ο Ιωάννης Καποδίστριας. Δεν είχαν περάσει ούτε τρεις μήνες από την άφιξή του στην Ελλάδα και είχε απελπιστεί με την κατάσταση που ανέλαβε. Ηταν χειρότερη απ’ ό,τι φοβόταν. Ο Ιμπραήμ βρισκόταν ακόμα στην Πελοπόννησο και η Ελληνική Κυβέρνηση δεν είχε κανένα σταθερό έσοδο. Οι Ελληνες ζούσαν από την γενναιόδωρη ιδιωτική αμερικανική βοήθεια.

Δεν θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι χειρότερα, όταν ξέσπασε και η επιδημία πανώλης. Όμως ο Καποδίστριας ήταν επίσης και ένας πολύ καλός γιατρός και μάλιστα με αξιόλογη πρακτική πείρα που απέκτησε βεβαίως πριν ασχοληθεί με την πολιτική.

Ως υπεύθυνος ηγέτης έλαβε δύσκολες αποφάσεις και μάλιστα από την πρώτη στιγμή. Θεωρούσε ότι τα πρώτα δύο μέτρα που έπρεπε να λάβει μια κυβέρνηση αμέσως μετά την εμφάνιση της επιδημίας, είναι ο υποχρεωτικός εγκλεισμός στις οικίες όλων των κατοίκων και το κλείσιμο των εκκλησιών, και αυτό έκανε. Οι άνθρωποι έμειναν έγκλειστοι στα σπίτια τους και οι εκκλησίες έκλεισαν για αόριστο χρονικό διάστημα ενώ οι αντιδράσεις ήταν ελάχιστες. Οι Ελληνες τον σέβονταν, τον θαύμαζαν. Ηξερε, λοιπόν, πολύ καλά τι έκανε.

Αυτό αποδεικνύεται με έναν από τους πρώτους νόμους που πέρασε ο ίδιος τον Αύγουστο του 1828, όταν πια η επιδημία βρισκόταν σε ύφεση. Στις 20 Αυγούστου του 1828 εξέδωσε Ψήφισμα «Περί υγειονομικών διατάξεων» (Ψηφ. 15/20.8.1828).

200 χρόνια μετά ζούμε παρόμοιες κατάστασεις. Δυο εχθροί τότε, δύο και σήμερα. Ο ίδιος επίδοξος εισβολέας τότε και σήμερα, με εθνική καταγωγή, εμφανή έλευση, πρόσωπο και ονοματεπώνυμο, και από την άλλη παρόμοιοι αφανείς, απάτριδες, μικροσκοπικοί, κι απροσδιόριστοι εχθροί της υγείας μας.

Ας ελπίσουμε ότι τα μέτρα ελήφθησαν νωρίς, ας παραμείνουμε έγκλειστοι και ας τηρούμε τις οδηγίες που μας δόθηκαν, ας είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ανταπεξέλθουμε εκ νέου μετά άπο 200 χρόνια και στον φανερό και στον αφανή εχθρό. Ας εμπιστευτούμε και ας ευχαριστήσουμε γιατρούς, νοσηλευτές, φαντάρους και πολιτεία και ας περιμένουμε υπομονετικά χωρίς κατήφεια τα καλύτερα.

Ευχές σε όλους από το healthy voice gr!

Χρόνια πολλά Έλληνες και Eλληνίδες με υψηλό φρόνημα και ηθικό.