Με περίπου το 15% των ασθενών με COVID-19 να πάσχουν σοβαρά από την ασθένεια και τα νοσοκομεία να είναι συγκλονισμένα και να μην επαρκούν ώστε να παρέχουν σε όλους τις ίδιες υπηρεσίες, οι θεραπείες χρειάζονται απεγνωσμένα.
Έτσι, αντί να ανακαλύψουν ενώσεις από το μηδέν που μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να αναπτυχθούν και να δοκιμαστούν, ή το πολυπόθητο εμβόλιο, που αφού δεν υπάρχει ανοσία, ποός ξέρει πότε θα κατασκευαστεί, οι ερευνητές και οι οργανισμοί δημόσιας υγείας προσπαθούν να επανατοποθετήσουν φάρμακα που έχουν ήδη εγκριθεί για άλλες ασθένειες και είναι γνωστό ότι είναι σε μεγάλο βαθμό ασφαλή.
Επίσης εξετάζουν μη εγκεκριμένα φάρμακα που έχουν αποδώσει καλά σε μελέτες σε ζώα με τους άλλους δύο θανατηφόρους κοροναϊούς, οι οποίοι προκαλούν σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) και αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή (MERS).
Τα φάρμακα αυτά που επιβραδύνουν ή σκοτώνουν τον νέο κοροναϊό, που προκαλεί Covid-19, θα μπορούσαν να σώσουν τις ζωές ασθενών με σοβαρά νοσήματα αλλά και να χορηγηθούν προφυλακτικά, για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας αλλά και αυτούς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.
Οι θεραπείες μπορεί επίσης να μειώσουν το χρόνο που περνούν οι ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας, απελευθερώνοντας κρίσιμα κλινικά κρεβάτια.
Θα μπορούσε κάποιο από αυτά τα φάρμακα να κρατήσει το κλειδί για την αποφυγή σοβαρής βλάβης ή θανάτου των ασθενών με COVID-19; Την Παρασκευή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανακοίνωσε μια μεγάλη παγκόσμια δοκιμή, που ονομάζεται ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, για να διαπιστώσει εάν μπορεί να αντιμετωπίσει την επικίνδυνη αναπνευστική νόσο από το νέο κορωναϊό.
Ας ελπίσουμε όλοι για το καλύτερο!