Η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης για τους βαρέως πάσχοντες, με συντονιστή τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων κ. Γιαμαρέλλο, στο εργαστήριο του Αττικού Νοσοκομείου, πήρε αίμα από τους πρώτους αρρώστους στην Ελλάδα με σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια και μετριού βαθμού πνευμονία.

Από την ανάλυση βρέθηκαν μόρια που κυκλοφορούν στο αίμα τα οποία μπορούν να μπλοκαριστούν με βιολογικούς παράγοντες, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα. Με την παρέμβαση αυτή υπάρχει ελπίδα θεραπείας για τους βαριά πάσχοντες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι για πρώτη φορά παγκοσμίως στην Ελλαδα βρέθηκε ο μηχανισμός με τον οποίο ο ιός προκαλεί την κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος, οδηγώντας σε βαριά πνευμονία. Ο ασθενής νιώθει ξαφνικά μεγάλη δύσπνοια και απαιτείται διασωλήνωση για να κρατηθεί στη ζωή.

Η ανάλυση, όπως αναφέρει ο καθηγητής, αποτελεί τη βάση για ένα πρωτόκολλο έγκυρης έναρξης θεραπείας. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι ήδη υπάρχει εξέταση αίματος που μπορεί να διαγνώσει πολύ νωρίς ποιος άνθρωπος χρειάζεται θεραπεία, και το οποίο θα ενσωματωθεί στο πρωτόκολλο.

Τα νέα δεδομένα δίνουν πραγματικά ελπίδα.