Αρκετές φορές έχω ακούσει τη φράση “Φαντάσου να χρησιμοποιούσες μεγαλύτερο ποσοστό από τον εγκεφαλό σου τι θα έκανες!!” Μπορεί μάλιστα να την έχετε χρησιμοποιήσει και εσείς κάποιες φορές.

Ρωτήστε μια ομάδα από τυχαία επιλεγμένους ανθρώπους να σας πουν τι ξέρουν για τον εγκέφαλο και θα σας πουν, ότι ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί μόνο το 10% της ικανότητάς του.

Ο μύθος του 10% έχει εγκαθιδρυθεί στις Ηνωμένες πολιτείες εδώ και και έναν αιώνα περίπου, τον πιστεύει ο μισός πληθυσμός του πλανήτη, σε χώρες μακρινές όσο η Βραζιλία και η Ινδονησία!

Είναι σίγουρα μια ελκυστική σκέψη και από μια έννοια και δημοκρατική. Στο κάτω κάτω εάν όλοι έχουν τόσο πλεονάζουσα εγκεφαλική ικανότητα, τότε δεν υπάρχουν  διακυμάνσεις στην ευφυία των ανθρώπων, αλλά μια πλειάδα από πιθανούς Αινστάιν!

Στην πραγματικότητα χρησιμοποιείτε ολόκληρο τον εγκέφαλό σας κάθε μέρα. Μέθοδοι λειτουργικής απεικόνισης που επιτρέπουν τη μέτρηση της εγκεφαλικής λειτουργίας, δείχνουν ότι κάποια πολύ απλά καθήκοντα είναι αρκετά για να παράγουν δραστηριότητα μέσα σε ολόκληρο τον εγκέφαλο.

Μια πιθανή εξήγηση για το πώς προέκυψε ο μύθος του 10%, είναι ότι οι λειτουργίες ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου είναι τόσο πολύπλοκες, που οι συνέπειες μιας βλάβης είναι ανεπαίσθητες. Για πχ με μιά βλάβη στους μετωπιαίους λοβούς, μπορούν ακόμη να πραγματοποιούνται οι περισσότερες πράξεις της καθημερινής ζωής. Εξελιγμένα τεστ διέψευσαν αυτην την άποψη, ότι δηλαδή αυτές οι περιοχές δεν χρησίμευαν σε τίποτε ιδιαίτερο, αλλά ο μύθος είχε πλέον εδραιωθεί!