Ο μητρικός θηλασμός είναι ο συνιστώμενος τρόπος διατροφής των βρεφών από όλους τους παιδίατρους του κόσμου. Η υπεροχή του είναι αδιαμφισβήτητη. Έχει επιβεβαιωθεί ότι τα αντισώματα της μητέρας προστατεύουν το βρέφος από λοιμώξεις. Ακόμη, το μητρικό γάλα είναι ελεύθερο μικροβίων και τα ένζυμα του κάνουν ευκολότερη την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός, για 6 μήνες ή περισσότερο, συνδέεται με μείωση έως 20% του κινδύνου εμφάνισης παιδικής λευχαιμίας. Τέλος, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα παιδιά που θηλάζουν έχουν μικρότερη πιθανότητα να γίνουν υπέρβαρα.

Διαφορά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου μεταξύ των μωρών που θηλάζουν και των μωρών που σιτίζονται με φόρμουλες γάλακτος, έχει αναφερθεί από αρκετές έρευνες. Ωστόσο δεν γνωρίζουμε που οφείλεται αυτή η διαφορά. Οι ερευνητές εικάζουν παράγοντες όπως η σωματική οικειότητα, η ανάπτυξη αισθήσεων όπως της αφής, της όρασης και της οσμής που σχετίζονται με το θηλασμό. Επιπλέον, φαίνεται ότι τα μωρά που θηλάζουν έχουν υψηλότερο σκορ νοημοσύνης και είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς και μάθησης καθώς μεγαλώνουν, ενώ έρευνα σε πρόωρα βρέφη έδειξε οτι ο θηλασμός έχει σημαντικά θετική επίδραση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Πρόσφατη έρευνα (2020) με επικεφαλής τον Michael Goran, διευθυντή του Προγράμματος Διαβήτη και Παχυσαρκίας στο Ινστιτούτο Ερευνών Saban του Νοσοκομείου Παίδων του Λος Άντζελες, θέλησε να προσδιορίσει σε τι ακριβώς οφείλεται αυτή η ενίσχυση της γνωστικής ανάπτυξης των μωρών όταν θηλάζουν. Στη μελέτη, που συμμετείχαν 50 μητέρες με τα μωρά τους, επιβεβαιώθηκε ότι μητρικοί παράγοντες επηρεάζουν τη γνωστική ανάπτυξη του βρέφους με πολλαπλούς τρόπους.  Η γνωστική ανάπτυξη μετρήθηκε στους 24 μήνες ζωής των παιδιών, χρησιμοποιώντας την κλίμακα Bayley-III, ένα τυποποιημένο τεστ για μικρά παιδιά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ενώ η μητρική παχυσαρκία φαίνεται να έχει αρνητική επίδραση, η μεγαλύτερη συχνότητα μητρικού θηλασμού, κατά τον πρώτο μήνα της ζωής, συνεισφέρει σε σημαντικότερη γνωστική ανάπτυξη του βρέφους, μέσω της μεγαλύτερης έκθεσης του στον ολιγοσακχαρίτη 2’FL του μητρικού γάλακτος.  Η ποσότητα του ολιγοσακχαρίτη 2’FL στο μητρικό γάλα στους 6 μήνες σίτισης δεν σχετίστηκε με τα γνωστικά αποτελέσματα, υποδεικνύοντας ότι η πρώιμη έκθεση μπορεί να είναι πιο επωφελής! Η ενισχυμένη γνωσιακή εξέλιξη, κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής, εγείρει το ερώτημα ενός ενδεχόμενου μακροπρόθεσμου αντίκτυπου.

Aυτό λοιπόν είναι ίσως το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας, τους πρώτους μήνες της ζωής τους! Ισχυροποιήστε την υγεία και την ευφυία τους.