Μέχρι τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, οι ανατόμοι δεν γνώριζαν καν ότι κάθε περιοχή του εγκεφάλου είναι εξαιρετικά εξειδικευμένη με τμήματα για λειτουργίες όπως η ομιλία, η όραση, η μνήμη κλπ.

Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος ήταν και αποκαλυπτικός! Μεγάλος αριθμός στρατιωτών που τα τραύματά τους άγγιξαν μόνο την επιφάνεια του εγκεφάλου, καταστρέφοντας μικρές περιοχές του φλοιού και αφήνοντας άθικτο τον υπόλοιπο εγκέφαλο, έγιναν πεδίο μελέτης, όχι μόνο για τα τραύματα αλλά και τις πραγματικά παράξενες συμπεριφορές που προκαλούσαν.

Επιβεβαιώνοντας με τον ίδιο φρικτό τρόπο οι επιστήμονες τα ευρήματά τους στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, μπόρεσαν τελικά να δημιουργήσουν έναν πλήρη χάρτη των δομών και των λειτουργιών του εγκεφάλου!

Το πρώτο βήμα είχε γίνει, ωστόσο η άγνοια ήταν ακόμη κυρίαρχη. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας στους τομείς της διάγνωσης, με την κατασκευή του πρώτου μαγνητικού τομογράφου από τον Πίτερ Μάνσφιλντ, καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ, που κέρδισε το βραβείο Νομπέλ Ιατρικής το 2003 για τις θεμελιώδεις ανακαλύψεις του στην κατασκευή του μαγνητικού τομογράφου, ξεκινάει σιγά σιγά η κατανόηση του πιο ανεξερεύνητου οργάνου, του εγκεφάλου μας! Μόλις πριν 17 χρόνια…