Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, κάθε χρόνο 9,6 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο, καθιστώντας τη νόσο τη δεύτερη αιτία θανάτου. Στην Ελλάδα αποτελεί την πρώτη αιτία, με 38% στις ηλικίες κάτω των 65 ετών, και ποσοστό 27% γενικά, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τα καρδιαγγειακά νοσήματα!

Ωστόσο, μετά από πενήντα χρόνια κοπιαστικής επιστημονικής έρευνας φαίνεται ότι έρχεται η μέρα που ο καρκίνος θα είναι άλλη μια χρόνια νόσος. Από ότι δείχνει η εικόνα ήδη έχει παραταθεί σημαντικά ο χρόνος επιβίωσης των ασθενών, σχεδόν σε όλες τις μορφές  καρκίνου. Οι ασθενείς θα ζουν μαζί του σε μια παραγωγική όμως ζωή, ενώ πολλές περιπτώσεις θα θεραπεύονται πλήρως.

Στις αναπτυγμένες χώρες, 65% των νοσούντων από καρκίνο επιβιώνουν άνω των 5 ετών. Αυτό το ποσοστό, χάρη στη συντονισμένη συνεργασία όλων μπορεί ακόμη να βελτιωθεί, με απώτερο στόχο το 2030, το 75% των ασθενών με καρκίνο να επιβιώνουν πάνω από 10 χρόνια.

Οι καινούργιες έρευνες παράγουν νέες θεραπείες (βιολογικές, κυτταρικές, γονιδιακές, ακριβείας) που θα επιταχύνουν τα επόμενα χρόνια την ίαση, της μέχρι πριν λίγα χρόνια “επάρατης” νόσου.

Επιπλέον, η ενημέρωση μας σχετικά με τους επιβαρυντικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες και η αλλαγή της συμπεριφοράς μας ως προς την διατροφή μας, την εκγύμναση του σώματός μας, την αλόγιστη παραμονή μας στον ήλιο, την αξιοποίηση της δύναμης του μυαλού μας, συμπεριλαμβανομένης της χαλιναγώγησης των φόβων και των αγχωτικών μας τάσεων, παράγοντες που σχετίζονται με την νόσο, θα ελλατώσουν με βεβαιότητα τα περιστατικά.

Ο κόσμος μας είναι περισσότερο από ποτέ κοντά σε μια ιστορική νίκη.