Αρχές Δεκέμβρη, αποφασίσαμε να διευρύνουμε για δυο ημέρες την παραμονή μας στην Μακεδονία και να επισκεφτούμε την όμορφη παραλίμνια πόλη της Καστοριάς. Ξεκινήσαμε από την Αθήνα και μέσω των καινούργιων οδικών δικτύων Ολυμπίας, Ιονίας και Εγνατίας, φτάσαμε, με ασφαλή οδήγηση, σε μόλις 5 ώρες.

Ήταν σούρουπο. Το κρύο τσουχτερό. Η ομίχλη απλωνόταν πάνω από την λίμνη Ορεστιάδα και άφηνε ένα πέπλο μυστηρίου, που μας διέγειρε την φαντασία και μας καλούσε να την ανακαλύψουμε! Μνημείο φυσικού κάλλους και ενταγμένη στο δίκτυο Natura,, θεωρείται από τις ομορφότερες λίμνες των Βαλκανίων.

Η Καστοριά μας μάγεψε με την πρώτη ματιά. Εισέβαλε στην ψυχή μας, όπως εισβάλει στην Ορεστιάδα. Χαθήκαμε στα στενά της δρομάκια και κάθε φορά, περιέργως, ανακαλύπταμε και ένα καινούργιο κομμάτι της λίμνης. Δεν την λές και εύκολη πόλη. Έιναι χτισμένη στο διάσελλο μιας όμορφης χερσονήσου που εισχωρεί στα παγωμένα νερά της λίμνης και την χωρίζει σε νότια και βόρεια παραλία. Mόνο αφου έκανα το γύρω της και την αγνάντεψα από ψηλα, από τον Αη Ηλία, προσανατολίστηκα!

Η λίµνη μαγική, σε σχήμα πεταλούδας, ενώ ο στενός παραλίµνιος δρόµος, ανάµεσα σε γυμνές οξιές και πλατάνια, στρωμένος με τα πολύχρωμα φύλλα τους, έµοιαζε σχεδόν απόκοσµος.

Ίσως η καλύτερη βόλτα στην πόλη περιλαμβάνει περίπατο δίπλα στη λίμνη (ο μικρός γύρος των 7 χλμ), με το βλέμμα πάντα να περιπλανάται, να παρατηρεί και να απολαμβάνει τα διάφορα είδη πτηνών στην υδάτινη επιφάνεια.

Μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική, είναι να κάνετε και τον µεγάλο γύρο (30 χλµ) για να την ανακαλύψετε σε όλο της το µεγαλείο! Εμείς κάναμε τον μικρό περπατώντας και το μεγάλο ποδηλατώντας! Στη διάρκεια του “µεγάλου”, αξίζει να απολαύσετε την εξαίσια θέα στο Μαυροχώρι 13 χλµ ανατολικά της πόλης. Συνεχίζοντας, κατευθυνόμενοι προς τα βόρεια θα εντυπωσιαστείτε από τα δάση των παραλίμνιων μηλεώνων!

Αφήνοντας πίσω μας τη λίμνη, χαθήκαμε μέσα στην παλιά συνοικία της πόλης, το Ντόλτσο, κάνοντας πρώτα μια στάση στο Αρχοντικό Ωρολογοπούλου για να φρεσκαριστούμε. Δεκάδες αρχοντικά, άλλα ερειπωμένα, και άλλα αναστηλωμένα με σεβασμό στην Μακεδονική αρχιτεκτονική. Ο πλούτος της πόλης σε μνημεία δεν έχει εκτιμηθεί καθ’ ολοκληρία! Χάρη σε αυτά τα υπέροχα αρχοντικά, άλλα και τους ναούς της, η Καστοριά αποτελεί προορισμό για ιστορικούς.

Συνεχίζοντας προς την βόρεια παραλία  συναντήσαμε τη δεύτερη παλιά γειτονιά της πόλης, το Απόζαρι με την αριστοκρατική ατμόσφαιρα, τις περίτεχνες βυζαντινές εκκλησιές και τα όμορφα αρχοντικά, χαρακτηριστικά δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.

Θα ήταν η μεγαλύτερη παράληψη εάν δεν ανέφερα ότι μαζί με τους ιστορικούς επισκέπτες η πόλη καλωσορίζει τους λάτρεις της γούνας, που αυτοί πλέον είναι ως επί το πλείστον Ρώσοι! Η ιστορία της γούνας ξεκινάει εδώ, τον 16ο αιώνα. Από τότε και μέχρι πριν περίπου 40 χρόνια, η πόλη πλούτιζε από την παραγωγή και το εμπόριό της. Οι γουναράδες γινόντουσαν όλο και πιο πλούσιοι και η φήμη της καστοριανής γούνας κατέκτησε τελικά όλον τον κόσμο! Το νιώθεις σε όλη την πόλη από τα αρχοντικά, που την χαρακτηρίζουν ακόμη και σήμερα. Υπήρξε εποχή, όπως μας εξήγησαν οι γουναράδες της περιοχής, που λειτουργούσαν 6000 επιχειρήσεις. Τότε είχαν το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα σε όλη την Ευρώπη! Μπορεί και σε όλον τον κόσμο! Σήμερα βέβαια τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά! Εμείς πάντως επισκεφτήκαμε γουναράδικα, το οφείλεις άλλωστε αφού σαφώς διαμόρφωσαν αυτόν τον υπέροχο τόπο!

Ταξιδέψτε στη Μακεδονία, ταξιδέψτε στην πανέμορφη Καστοριά και τα γύρω χωριά της. Εμείς ξελογιαστήκαμε από τα απίστευτα κάλλη της!

Μη χάσετε

  • Το γύρο της λίμνης με ποδήλατο. Ωστόσο για τον μεγάλο γύρο προσοχή στα αυτοκίνητα μέχρι να απομακρυνθείτε από την πόλη. Μιά άλλη οπτική είναι να κάνετε τον γύρο της λίμνης με το πλοιάριο του δήμου.
  • Να επισκεφτείτε μία ή δύο από τις εβδομήντα βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησιές! Η Παναγιά η Μαυριώτισσα (11ος) είναι εξαιρετικό δείγμα!
  • Το Βυζαντινό μουσείο, στην πλατεία δεξαμενής, στο ψηλότερο σημείο της πόλης, με μια από τις καλύτερες συλλογές βυζαντινών εικόνων.
  • Το αρχοντικό του Νεράτζη-Αϊβάτζη, αντιπροσωπευτικό δείγμα της λαμπρής εποχής του 17ου αιώνα, λειτουργεί σήμερα ως λαογραφικό μουσείο. Το αρχοντικό των αδελφών Εμμανουήλ, που στεγάζει το ενδυματολογικό μουσείο, καθώς και τα αρχοντικά Ωρολογοπούλου, Βέργουλα, και Αλλαχού που έχουν μετατραπεί σε ξενώνες. Εμείς μείναμε στο πρώτο και το ερωτευτήκαμε!
  • Να πιείτε τον καφέ σας στην Μεγάλου Αλεξάνδρου!
  • Έχετε το νου σας για καμμιά αρκούδα. Εμείς δεν είδαμε αλλά πολλαπλές πινακίδες μας προϊδέασαν!