Επισκεφτήκαμε δύο από τα πλέον ενδιαφέροντα οινοτουριστικά οινοποιεία της Ελλάδας, το κτήμα Σκούρα στην Αργολίδα και το κτήμα Χατζημιχάλη στην Αταλάντη. Πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε από την ομορφιά του τόπου, την ξενάγηση, τα εκλεκτά κρασιά αλλά και από τις εμβληματικές προσωπικότητες των ιδιοκτητών. Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί συγκαταλέγονται στα κορυφαία ελληνικά οινοποιεία, στα οποία θα έπρεπε να περιηγηθεί κάθε οινόφιλος.

Το κτήμα Χατζημιχάλη βρίσκεται στην Αταλάντη από το 1973. Όπως μας εξήγησαν οι γιοί του ιδρυτή της οικογενειακής επιχείρησης, Παναγιώτης και Λεωνίδας Χατημιχάλης η επιλογή του εδάφους βασίστηκε στο μοναδικό μικροκλίμα που υπάρχει στην περιοχή. Το δροσερό αεράκι που κατεβαίνει από τον Παρνασσό και η θαλάσσια αύρα του Ευβοϊκού κόλπου συναντώνται εκεί και δημιουργούν ένα ιδανικό οικοσύστημα για την καλλιέργεια του αμπελιού.

Από τον πρώτο τρύγο του 1974 μέχρι και σήμερα, τα σταφύλια μαζεύονται από τις ίδιες γυναίκες, με συνεχείς προσθήκες ανά χρονιά. Η επιλογή αυτή, όπως μας είπαν, δεν είναι τυχαία. Οι κυρίες αυτές, φροντίζουν τα αμπέλια, κάθε χρόνο, με την ίδια μητρική στοργή, υπομονή και αγάπη που φροντίζουν τα παιδιά τους.

Το Κτήμα Χατζημιχάλη διαρκώς εξελίσσεται και βελτιώνεται, δημιουργώντας αυθεντικά κρασιά μέσα σε ένα οικοσύστημα το οποίο υποστηρίζει την τοπική παράδοση και τις κοινωνικές αξίες. Η φιλοξενία που δεχτήκαμε, πραγματική φιλοξενία ομηρικών χρόνων! Μας εξήγησαν και μας ξενάγησαν σε όλους τους χώρους του μαγευτικού κτήματος. Γευτήκαμε την πολυπλοκότητα, το σώμα και τη στρογγυλάδα εξαιρετικών λευκών και ερυθρών οίνων, Alfega, Ερυθρό πολυποικιλιακό, Malagousia, Αθήρι, Cabernet συνοδεία τοπικής παραγωγής τυριών, που μας απογείωσαν. Έκπληξη αποτέλεσε το ροζέ που επίσης αγαπήσαμε! Κάθε λεπτό που απολαύσαμε στο κτήμα θα μας μείνει αξέχαστο. Μη ξεχάσετε να δείτε το μουσείο!

Το κτήμα Σκούρα, ξεκίνησε αρχικά στο Γυμνό Νεμέας το 1986, από τον οινολόγο Γιώργο Σκούρα. Το 2004 φτιάχτηκε το σημερινό οινοποιείο του, στο χωριό Μαλανδρένι, στην Αργολίδα, εντός ζώνης οίνων Νεμέας. Το κτήριο εξωτερικά έχει αρχιτεκτονική που παραπέμπει σε παραδοσιακό γαλλικό οινοποιείο, ενώ εσωτερικά είναι μοντέρνο.

Οι χώροι του οινοποιείου είναι υψηλής αισθητικής, ικανοί να φιλοξενήσουν, να εκπαιδεύσουν και να διασκεδάσουν τους επισκέπτες. Εμείς βρεθήκαμε σε μιά υπέροχη γιορτή με εξαιρετικό κρασί και φαγητό και ενθουσιαστήκαμε. Συνάντηση φίλων, χαράς και προσφοράς. Ξεναγηθήκαμε στα αμπέλια και στο οινοποιείο, δοκιμάσαμε παλαιωμένες χρονιές, τα κορυφαία ερυθρά Μέγας Οίνος και Λαβύρινθος, αλλά και τα ωραιότερα Viognier που παράγονται από ελληνικό οινοποιείο!

Ζητήστε να ξεναγηθείτε! Θα απολαύσετε μία μοναδική εμπειρία επίσκεψης σε οινοποιείο, με λάτρεις του κρασιού και ταλαντούχους στην επικοινωνία, που κάνουν την επίσκεψη στο Κτήμα Σκούρα απολαυστική και αξέχαστη. Αν και εξοπλισμένο στην αιχμή της τεχνολογίας, όπως μας εξήγησαν, για την παραγωγή κρασιού  γίνονται οι λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις, τόσο κατά την αμπελοκαλλιέργεια, όσο και την οινοποίηση.

Στους χώρους του η παραγωγική διαδικασία, από την υποδοχή σταφυλιών μέχρι το κελάρι παλαίωσης και τις αποθήκες, απεικονίζεται άμεσα και γίνεται βίωμα στον επισκέπτη. Μια αξέχαστη εμπειρία που ικανοποίησε και ξύπνησε όλες τις αισθήσεις μας!

Αξίζει να επισκεφτείτε τα δυο αυτά μοναδικά οινοποιεία, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση λίγο παραπάνω από μια ώρα από την Αθήνα. Πραγματικά σας το προτείνω θα ενθουσιαστείτε και θα απολαύσετε κάποια από τα σπουδαιότερα και πιο αναγνωρίσιμα κρασιά της χώρας!