Aναζητώντας ανοσοποιητικά κύτταρα που μπορούν να καταπολεμήσουν τα βακτήρια, ερευνητές της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστήμιου του Κάρντιφ, βρήκαν ένα νέο τύπο Τ-κυττάρου, με πολυ σημαντικές αντικαρκινικές ικανότητες (Nature Immunology, 2020).
Το κύτταρο αυτό διαθέτει έναν υποδοχέα, που του επιτρέπει να αναγνωρίζει και να στρέφεται αποκλειστικά εναντίον των καρκινικών κυττάρων. Το εντυπωσιακό και πραγματικά ελπιδοφόρο είναι, ότι δεν επηρεάζει καθόλου τα υγιή κύτταρα, μέσω ενός μηχανισμού, που δεν είναι αντιληπτός ακόμη. Ενώ δηλαδή, τα ανοσοκύτταρα, σε όλες τις δοκιμές, κατέστρεφαν καρκίνους του αίματος, εντέρου, μαστού, οστών, προστάτη, ωοθηκών, νεφρών, τραχήλου και δέρματος, τα υγιή κύτταρα αγνοούνταν και έτσι δεν υπήρχε καμμία απολύτως επίδραση επάνω τους!
Οι ερευνητές δεν απέκλεισαν την πιθανότητα αρκετοί άνθρωποι να έχουν την τέλεια ανοσία απέναντι στον καρκίνο, ακριβώς επειδή έχουν αυτό το είδος ανοσοκυττάρου. Ανέφεραν δε, ότι «Το ανοσοκύτταρο αυτό μπορεί να είναι πολύ σπάνιο ή μπορεί να το έχουν πολλοί άνθρωποι, αλλά για κάποιο λόγο να μην είναι ενεργοποιημένο. Απλώς αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμη»
Το ανοσοκύτταρο προσκολλάται σε ένα μόριο (MR1) των καρκινικών κυττάρων, που είναι κοινό σε όλους τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι εάν γίνουν περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους, και έχουν τα ίδια αποτελέσματα, η μελλοντική θεραπεία μπορεί να είναι η ίδια για όλα τα είδη των καρκίνων, αλλά και για όλους σχεδόν τους ανθρώπους.
Πρός το παρόν τα πειράματα έγιναν σε πειραματόζωα, ωστόσο τα αποτελέσματα είναι τόσο ενθαρρυντικά και οι πρώτες δοκιμές σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος τον Νοέμβριο, εφόσον οι επόμενες εργαστηριακές δοκιμές δείξουν ότι η θεραπεία είναι ασφαλής.
Αν και είναι ακόμη νωρίς, οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι η ανακάλυψη τους μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία του καρκίνου!