Οι εξελίξεις είναι πράγματι καταιγιστικές!

Ένα μήνα μετά την ανακοίνωση του Δασκαλάκη στο Μέγαρο Μουσικής ότι “Ναι, θέλουμε να αποκτήσουν συνείδηση οι υπολογιστές” μια έρευνα του 2020 , που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS έρχεται να μας ταρακουνήσει και να μας βάλει σε σκέψεις εκ νέου.

Είναι η πρώτη φορά που σχεδιάστηκαν βιολογικές “μηχανές” από το μηδέν. Ένα καινούργιο είδος βιολογικού ρομπότ δημιουργήθηκε από ζωντανά κύτταρα εμβρύων αφρικανικών βατράχων (Xenopus laevis)!

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργήσουν χιλιάδες προσχέδια νέων μορφών ζωής, τα οποία δοκιμάστηκαν μέχρι να βρεθεί η βέλτιστη μορφή.

Με τη βοήθεια των αλγόριθμων, ένας εξελιγμένος υπολογιστής μετά από συνεχείς δοκιμές συνέθεσε εκατοντάδες προσομοιωμένα κύτταρα, δημιουργώντας πολλές δοκιμαστικές μορφές. Aφού επιλέχτηκε η βέλτιστη μορφή, χρησιμοποιήθηκαν βλαστοκύτταρα από τα βατράχια, τα οποία και συνενώθηκαν, βάση του επιλεγμένου σχεδίου.

Δημιουργήθηκαν έτσι καινούργιες μορφές ζωής, που μπορούν να κινούνται, να αναγεννούν κατεστραμένα η κομμένα μέλη τους, αποκαθιστώντας μόνα τους την ακεραιότητά τους, αλλά και να ζουν μέρες σε ένα περιβάλλον χωρίς να έχουν ανάγκη από επιπλέον θρεπτικά συστατικά!! Το τέλειο ον?

Το DNA τους αποτελείται 100% από DNA βατράχου, αλλά δεν είναι βάτραχοι, ούτε κάποιο άλλο είδος γνωστού ζώου ή ρομπότ. Είναι ένας καινούργιος ζωντανός προγραμματισμένος οργανισμός.

Οι οργανισμοί αυτοί μπορούν να εκτελούν διάφορες εργασίες, από το να μεταφέρουν φάρμακα μέσα στο ανθρώπινο σώμα, μέχρι να καθαρίζουν την αθηρωματική πλάκα των αγγείων, αλλά και τα πλαστικά από τους ωκεανούς.

Η δημιουργία τους μπορεί να διευρύνει την κατανόησή μας για το πως η νοημοσύνη μπορεί να παρουσιαστεί σε ζωντανά και μη ζωντανά συστήματα!

Ας καλωσορίσουμε την καινούργια αυτή μορφή ζωής, τα Xenobots, και ας ελπίσουμε ότι ήρθαν … για καλό σκοπό!