Τελευταία έρευνα δείχνει ότι η περιεκτικότητα του χαροπιού σε τανίνες και ιδιαίτερα στη λιγνίνη, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αθηροσκλήρυνσης. Το αποτέλεσμα αυτό φαίνεται να σχετίζεται με τη βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας και τη μείωση της φλεγμονής και ίνωσης, που πιθανότατα αποτελεί συνέπεια της κατασταλτικής δράσης της λιγνίνης στη συγκέντρωση χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων ορού.

Τα οφέλη του χαρουπιού όμως δεν σταματούν εδώ! Χάρη στην πηκτίνη και τη λιγνίνη που περιέχει, βοηθά στην πέψη και στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ εξαιτίας της παρουσίας τουλάχιστον έξι αντιοξειδωτικών ουσιών που δρούν προστατευτικά στα κύτταρα, τα χαρούπια αποτρέπουν τον σχηματισμό όγκων, έχοντας έντονη αντικαρκινική δράση.

Συγκριτικά με το γάλα, περιέχουν σχεδόν τριπλάσια ποσότητα ασβεστίου 350 mg ανά 100 γραμμάρια (το φύτρο περιέχει πάνω από 600 mg ασβεστίου)! Ενώ σημαντικό είναι το γεγονός, ότι δεν περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο μειώνει την ικανότητα του σώματος, να αφομοιώσει το ασβέστιο. Είναι επομένως, ένα ιδανικό τρόφιμο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Πρέπει να αναφερθεί ότι ο θερμιδικός και γλυκαιμικός τους δείκτης είναι 50% χαμηλότερος από όλα τα αρτοσκευάσματα. Συμβάλλει έτσι στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα και χρησιμοποιείτε κατά του σακχαρώδη διαβήτη και της παχυσαρκίας. Επιπλέον, είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, αφού δεν περιέχει. Τέλος στην περίπτωση δίαιτας είναι ιδανική τροφή, αφού περιέχει ελάχιστα λιπαρά.

Βάλτε λοιπόν στη διατροφή σας το αντικαρκινικό και αντιδιαβητικό αυτό υπερτρόφιμο, που βηθάει στην απώλεια βάρους και στην πρόληψη εμφάνισης οστεοπόρωσης. Η λεγόμενη “σοκολάτα” των αρχαίων Ελλήνων και των φτωχών του Β Παγκοσμίου πολέμου, έχει πραγματικά αμέτρητα οφέλη για την υγεία σας.

Εξαιρετικά κρητικά παξιμάδια με 100% χαρουπάλευρο θα βρείτε εδώ http://www.naturalpath.gr/data/index.php