Καγιάκ στον καθαρότερο ποταμό της Ευρώπης

 

Με την SAS πετάξαμε από την πανέμορφη Στοκχόλμη, με προορισμό το βορειότερο χωριό της Σουηδικής Λαπωνίας. Προσγειωθήκαμε στην Κιρούνα στις 2πμ το πρωί. Το χωριό βρίσκεται 145 χμ πάνω από τον αρκτικό κύκλο και είναι χτισμένο κοντά στη μικρή λίμνη Λουοσαγιάρβι, τα νερά της οποίας διοχετεύονται τελικώς στον ποταμό Τούρνε.

Βρισκόμασταν σίγουρα στο αποκορύφωμα του ταξιδιού μας! Η περιοχή γύρω από την πόλη πολύ αραιοκατοικημένη, δεν κυκλοφορούσε κανείς (όχι εξαιτίας της ώρας), είχε ασημένιο φώς, ένα απόκοσμο σκηνικό! Η “τελευταία παρθένα γη”, όπως την ονομάζουν οι Σουηδοί, ήταν μπροστά μας. Εξωγή, θα την έλεγα εγώ. Το χιόνι από τα γύρω βουνά καθρεφτιζόταν μέσα στα παγωμένα νερά της λίμνης σε ένα παραισθησιακό τοπίο.

Κατευθυνθήκαμε 15 χμ ανατολικά της Κιρούνα κατά μήκος του ποταμού, όπου στο χωριό Γιουκασγιάρβι, κατασκευάζεται κάθε χρόνο το πασίγνωστο ICEHOTEL. Εμείς φτάσαμε στις αρχές Ιουνίου, αλλά είτε ταξιδέψετε χειμώνα, είτε καλοκαίρι, το σίγουρο είναι ότι θα εντυπωσιαστείτε. Εικόνες θα μείνουν ανεξίτηλα γραμμένες στο μυαλό σας και η φαντασία σας θα απογειωθεί!. Tα περίχωρα της Kιρούνα και τα γύρω βουνά ήταν καλυμμένα από χιόνι, ενώ ο ήλιος δεν έδυσε ποτέ!

Φτάσαμε στο ICEHOTEL! Ένας από τους διασημότερους προορισμούς στη Σουηδία με 70000 επισκέπτες τον χρόνο. Το φημισμένο ξενοδοχείο λειτουργεί σε όλη του την έκταση, από τα μέσα Δεκέμβριου έως τέλος Απριλίου. Τότε, ένα κομμάτι του λιώνει και ξαναχτίζεται τον επόμενο χειμώνα, από κορυφαίους καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες της Σουηδίας, σε διάρκεια 2 μηνών.

Ωστόσο, ένα μεγάλο τμήμα του κυρίως από τους κοινόχρηστους χώρους, διατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, έτσι ώστε ακόμη και αν δεν μπορέσετε να κοιμηθείτε σε μία από τις παγωμένες σουίτες του, θα απολαύσετε σίγουρα το ποτό σας στο περίτεχνο παγωμένο γνωστό του Bar ή θα θαυμάσετε τα εκπληκτικά αγάλματα φτιαγμένα από τα νερά του ποταμού. Ελέφαντες, παγόνια και άλλα γλυπτά από πάγο κοσμούν κάθε γωνιά του ξενοδοχείου. Η θερμοκρασία δεν ξεπερνάει τους -5C, αλλά με την ειδική ενδυμασία, θα νιώσετε σίγουρα πολύ άνετα.

Πότε να πάτε: Όλες οι εποχές είναι όμορφες, εμείς προτιμήσαμε την αρχή του καλοκαιριού που η μέρα είναι ατελείωτη!

Διάρκεια ταξιδιού: 3μέρες

ΧΑΣΕΤΕ

  • Η άγρια πανίδα της περιοχής περιλαμβάνει αναρίθμητα ήδη ζώων του βουνού στο φυσικό τους περιβάλλον. Έχετε το νου σας για άλκες, ταράνδους, ελάφια και αρκούδες. Θα είναι πολύ περίεργο αν δεν δείτε πολλά από αυτά!
  • Τον χειμώνα, όταν η σύντομη μέρα φτάνει στο τέλος της, μπορείτε να θαυμάσετε το Βόρειο Σέλας, να γεμίζει φώς τον αρκτικό ουρανό, και να κάνετε εκδρομές με snowmobile
  • Έχετε το νου σας μήπως αντικρίσετε καμμιά αρκούδα γκρίζλι να ψαρεύει. Καθόλου σπάνιο.
  • Την Άνοιξη και το Καλοκαίρι να κάνετε Καγιάκ στα παγωμένα νερά του πιο καθαρού ποταμού της Ευρώπης.
  • Να κάνετε οργανωμένο ψάρεμα σολωμού και μετά πικνικ στα νησάκια κατα μήκος του ποταμού.
  • Να μείνετε για μια μέρα στο εκπληκτικό ICEHOTEL το πιο ματαιόδοξο και εφήμερο ξενοδοχείο στον κόσμο. Αξίζει όμως, ω ναι αξίζει!
  • Επισκεφτείτε το Sami Siida, εκεί θα δείτε τη ζωή των ιθαγενών, που ονομάζονται Sami  θα ταίσετε ταράνδους και ελάφια, και θα απολαύσετε τοπικό φαγητό.