
Επιστήμονες απο το Τμήμα Φυσιολογίας του εγκεφάλου, του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, κατάφεραν να ξυπνήσουν την μνήμη ηλικιωμένων, με την χρησιμοποιήση εγκεφαλικής διέγερσης που συγχρόνιζε το ρυθμό διαφορετικών εγκεφαλικών κυκλωμάτων.
Η έρευνα εξέτασε δύο ηλικιακές ομάδες. Η πρώτη αποτελείτο από νέους υγιείς ενήλικες 20-29 ετών και η δεύτερη, από ηλικιωμένους, ηλικίας 60-76 ετών. Οι ηλικιωμένοι παρουσίαζαν σημαντικά πιο αργή και λιγότερο ακριβή μνήμη από ότι οι νέοι ενήλικες. Ωστόσο, μετά από 25 λεπτά διέγερσης με συχνότητα συντονισμένη με τη δυναμική του εγκεφάλου του κάθε ατόμου, παρατηρήθηκε αύξηση στα νευρικά πρότυπα συγχρονισμού και της ροής επιστροφής πληροφοριών, αποστολέα-δέκτη, με αποτέλεσμα η μνήμη των ηλικιωμένων να βελτιωθεί σημαντικά και γρήγορα, φτάνοντας αυτήν της ομάδας των νέων!
Η βελτίωση της μνήμης διαρκούσε 50 λεπτά μετά από την εφαρμογή της διέγερσης και σχετιζόταν με αυξημένες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα κύματα θήτα και γάμμα στον αριστερό κροταφικό φλοιό, καθώς και με αύξηση στο συγχρονισμό των εγκεφαλικών κυμάτων θήτα ανάμεσα στον προμετωπιαίο και στον αριστερό κροταφικό φλοιό.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πολύ σημαντικά. Παρέχουν πληροφορίες για τα φυσιολογικά θεμέλια της γνωστικής εξασθένισης που σχετίζεται με την ηλικία, ενώ συμβάλλουν σαφώς στην προετοιμασία μη φαρμακολογικών παρεμβάσεων για την αποφυγή της γνωσιακής παρακμής! Η προοπτική αυτή, σε μια πιό μόνιμη βάση, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι τα περιστατικά γνωστικής έκπτωσης από ασθένειες όπως η άνοια, και η πιο συχνή μορφή της η νόσος Αλτσχάιμερ, αυξάνονται σε εκθετικό βαθμό παγκοσμίως.
Πρέπει να αναφερθεί ότι στις μέρες μας υπάρχουν 47 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με άνοια, αριθμός που θα αυξηθεί δραματικά, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης. Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 200.000 άτομα που πάσχουν από την ασθένεια και ο αριθμός αυτός μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000!