Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα ερευνητών, οι οποίοι κατάφεραν να επαναφέρουν την μνήμη σε πειραματόζωα τα οποία έπασχαν από απώλεια μνήμης τύπου Αλτσχάιμερ!
Η επαναφορά της μνήμης επιτεύχθηκε χάρη στην ενεργοποίηση των εγκεφαλικών κυττάρων τους με φως, μέσω της οπτογενετικής τεχνικής. Η τεχνική αυτή επιτρέπει τη χειραγώγηση των γονιδίων των νευρικών κυττάρων, ώστε οι νευρώνες να γίνονται ευαίσθητοι στο μπλε φως, μέσω οπτικής ίνας που εισάγεται στον εγκέφαλο. Ενεργοποιούνται έτσι κατάλληλα τα εγκεφαλικά κύτταρα, ώστε να αναπτύξουν νέες νευρωνικές συνδέσεις και να «ξαναθυμηθούν»!
Το επίτευγμα μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί στην περίπτωση ασθενών με Αλτσχάιμερ και άνοια, καθώς δημιουργεί ελπίδες, ότι ίσως είναι εφικτό να επαναφερθεί η μνήμη τους, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια της νόσου.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι πιθανώς οι αντίστοιχες μνήμες είναι ακόμη αποθηκευμένες στον εγκέφαλο, απλώς ο ασθενής δεν έχει πρόσβαση σε αυτές. Οι ίδιοι ερευνητές κατάφεραν να απενεργοποιούν μνήμες γεγονός που μπορεί να φανεί χρήσιμο στο μέλλον σε περιπτώσεις αφαίρεσης ακραίων βιωματικών εμπειριών!
Προς το παρόν, η οπτογενετική, θεωρείται απαγορευτικά επεμβατική για να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους. Οπότε, όπως τόνισε ο επικεφαλής των ερευνών, νομπελίστας Tonegawa, αναζητείται μια εναλλακτική αποδεκτή μέθοδος, που θα ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί τα κύτταρα στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η προοπτική αυτή είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική αν αναλογιστεί κανείς την εκθετική αύξηση των περιστατικών γνωστικής έκπτωσης.
Τι μπορούμε να περιμένουμε όμως για τους ανθρώπους, υπάρχει πρόοδος? Η απάντηση στην αυριανή ανάρτηση!!