Επιτέλους χιόνισε! Πανέμορφα λευκά τοπία, παραμυθένιες εικόνες στα μαγικά Ελληνικά βουνά. Ήρθε η ώρα αυτών που αγαπούν τα χειμερινά σπόρ λοιπόν. Ήρθε η ώρα να απολαύσουν!

Και ενώ κάθε τέτοια εποχή, διαβάζω για τους πιθανούς τραυματισμούς, για την επικινδυνότητα και τα SOS στο βουνό, για τα οποία βεβαίως επιβάλλεται να είμαστε ενημερωμένοι, πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε τα απίστευτα οφέλη του αγαπημένου χειμερινού αθλήματος.

Οι χιονοδρόμοι λοιπόν, συγκριτικά με τους αθλητές όλων των άλλων αθλημάτων, παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αερόβια ικανότητα! Η υψηλότερη τιμή VO2 max, του πιο σημαντικού κριτηρίου της βιολογικής μας αξίας, που έχει μετρηθεί ποτέ, είναι 94 ml•min-1 •kg-1 σε χιονοδρόμο αθλητή. Η υψηλή αυτή αερόβια ικανότητα, των σκιέρ συνοδεύεται από προσαρμογές που γίνονται στον οργανισμό τους και που στηρίζουν τη μεταφορά και κατανάλωση μεγάλης ποσότητας O2.

Έτσι εάν χιονοδρομείτε συστηματικά θα έχετε αποτελεσματικότερους πνεύμονες, που ανταλλάσουν μεγάλες ποσότητες αερίων, μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη καρδιά που διοχετεύει εύκολα και γρήγορα μεγάλες ποσότητες αίματος κάθε λεπτό με περισσότερο Ο2 να φτάνει στους διάφορους ιστούς, περισσότερα τριχοειδή που αιματώνουν καλύτερα τους μύς σας, περισσότερα μιτοχόνδρια και αερόβια ένζυμα για να καταναλώνεται το οξυγόνο που φτάνει στα μυικά κύταρά σας, και έτσι θα παράγεται μεγάλη ποσότητα αερόβιας ενέργειας!

Χαρείτε λοιπόν, όσο περισσότερο μπορείτε, το αγαπημένο σας άθλημα, γνωρίζοντας τα απίστευτα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό σας και στη διάθεση σας. Καλή και απολαυστική χειμερινή περίοδο!