Η εποχή των Χριστουγέννων είναι μια εξαιρετική εποχή να επισκεπτούμε μουσεία, να παρακολουθήσουμε μια παράσταση, μια συναυλία και γενικά να δραστηριοποιηθούμε στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας.

Τελευταία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal έδειξε ότι όσο περισσότερο ασχολείται κανείς με τον πολιτισμό, τόσο το καλύτερο για την υγεία του!

Η ανάλυση των δεδομένων περίπου 6.000 ατόμων, άνω των 50 ετών, έδειξε ότι όσοι πήγαιναν σε κάποια πολιτιστική εκδήλωση μία με δύο φορές το χρόνο, είχαν κατά μέσο όρο 14% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους δεν πήγαιναν καθόλου. Η μείωση του κινδύνου ήταν σαφώς μεγαλύτερη για αυτούς που πήγαιναν τουλάχιστον μια φορά κάθε μερικούς μήνες (31%), ενώ αυξανόταν ακόμη περισσότερο σε όσους πήγαιναν κάθε μήνα.

Θα ήταν πράγματι διαφωτιστικό να υπήρχαν και ιστορικά στοιχεία συμμετοχής των εξεταζομένων από την παιδική τους ηλικία, γιατί αν η τέχνη χαρίζει μακροζωία και ποιότητα στη ζωή, τότε το κάθε παιδί θα έπρεπε να έχει την ευκαιρία να συμμετέχει συχνά σε πολιτιστικές δραστηριότητες. Συμπερασματικά, η έρευνα αυτή ενισχύει προηγούμενη ανασκόπηση του 2019 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που έδειξε ότι η τέχνη είναι ένα δώρο που πρέπει να εκτιμάται και να προσφέρεται από ανθρώπους, γονείς, σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κοινότητες και κυβερνήσεις!

Τα ευρήματα αναδεικνύουν τη σημασία των κοινωνικών παραγόντων στην υγεία. Για αυτό σκεφτείτε να χαρίσετε ζωγραφική σε ένα εγγόνι, ταξίδι  παντομίμας στα παιδιά σας, ήσυχες απολαύσεις ενός καλού βιβλίου ή μια βραδιά για να ακούσετε ποιοτική μουσική ή να απολαύσετε μια παράσταση. Όλα έχουν τη δύναμη να δίνουν ζωή!