
Όπως έχουμε αναφέρει, ο εγκέφαλός έχει δυο ημισφαίρια. Οι δύο αυτές πλευρές χωρίζονται μεταξύ τους ανατομικά, όμως και η λειτουργία τους είναι πολυ διαφορετική.
Έχετε μια δεξιά πλευρά που σας βοηθάει να δοκιμάζετε συναισθήματα και να διαβάζετε μη λεκτικά σημάδια και μια αριστερή πλευρά που σας βοηθά να σκέφτεστε λογικά και να οργανώνετε τις σκέψεις σας σε προτάσεις.
Για να ζούμε ισορροπημένες δημιουργικές ζωές με νόημα και με ουσιαστικές σχέσεις, είναι σημαντικό τα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια, το δεξί και το αριστερό, να συνεργάζονται. Η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών του εγκεφάλου μας πραγματοποιείται κατά μήκος μιας δέσμης νευρικών ινών που διατρέχουν το κέντρο του, το μεσολόβιο, επιτρέποντας στα δυο ημισφαίρια να δρούν αρμονικά και να δουλεύουν σαν ομάδα.
Και ακριβώς αυτό θέλουμε για τα παιδιά μας, έτσι ώστε να δίνουν σημασία και στη λογική και στο συναίσθημά τους, για να κατανοούν τον ευατό τους και γενικά τον κόσμο. Εάν οι δυο πλευρές δεν έχουν καλή σύνδεση και κυριαρχεί ο δεξιός ή ο αριστερός εγκέφαλος προκύπτουν σημαντικά προβλήματα και μια ζωή που μπορεί να μοιάζει αντίστοιχα με συναισθηματική πλημμύρα ή συναισθηματική έρημο.
Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να βοηθήσουμε? Με ποιόν τρόπο πυκνώνουν οι νευρικές συνδέσεις μεταξύ των δύο τμημάτων? Όταν τα παιδιά μας αναστατώνονται πρέπει απλά να συνδεθούμε μαζί τους!
Για οτιδήποτε συμβαίνει, μια μεγάλη στεναχώρια, μια ανορθόλογη στάση τους, θα πρέπει να υπάρχει καταρχήν συναισθηματική σύνδεση. Το δικό σας δεξιό ημισφαίριο, να συνδεθεί με το δεξιό ημισφαίριο του παιδιού σας. Κρατήστε τα αγκαλιά, συντονιστείτε με τα πραγματικά τους συναισθήματα, μέσα από τις εκφράσεις σας, τη στάση του σώματός σας, δώστε τους να καταλάβουν ότι συμμερίζεστε το πως νιώθουν, ζητήστε να ακούσετε την ιστορία τους.
Ούτως ή άλλως, σε μια τέτοια κατάσταση ο αριστερός τους εγκέφαλος βρίσκεται μίλια μακριά. Εάν προσπαθούσατε να τους μιλήσετε με τον αριστερό σας εγκέφαλο, σίγουρα θα χτυπούσατε σε ένα τοίχο άρνησης. Ανταποκριθείτε λοιπόν στις συναισθηματικές ανάγκες του δεξιού τους ημισφαιρίου. Μετά είναι πολύ πιο εύκολο να συνδεθείτε μαζί τους και με τον αριστερό τους εγκέφαλο. Πρώτα λοιπόν συνδεόμαστε και μετά λύνουμε το πρόβλημα. Με αυτόν τον απλό αλλά αποτελεσματικό τρόπο οι συνδέσεις μεταξύ των δυο ημισφαιρίων πυκνώνουν, και λειτουργούν αρμονικά.
Ένα παράδειγμα, για να γίνει πιό κατανοητό! Όταν η κόρη μιας φίλης αναστατωνόταν, εκείνη προσπαθούσε να την ηρεμήσει για να λύσουν μετά το πρόβλημα. Αυτό δεν βοηθούσε, έκανε το κλάμα χειρότερο και έτσι η μητέρα απομακρυνόταν και περίμενε μέχρι να ηρεμήσει η κόρη της. Όταν η φίλη μου ενημερώθηκε για τη συναισθηματική σύνδεση που πρέπει να προηγείται, δεξιός εγκέφαλος με δεξιό εγκέφαλο, τα πράγματα βελτιώθηκαν πολύ. Χρειάστηκε κάποια εξάσκηση, αλλά όταν συνδέθηκε με την κόρη της πρώτα συναισθηματικά, χρησιμοποιώντας τον δεξιό της εγκέφαλο και μετά τον αριστερό τα πράγματα κύλησαν πιο ομαλά, βελτιώνοντας και την ανάπτυξη του δικού της δεξιού εγκεφάλου. Χαρακτηριστική βελτίωση της κόρης της φίλης μου ήταν το γεγονός που όταν γύρισε με τον άντρα της από ένα 3ημερο συνέδριο, η κόρη της τους είπε “Λοιπόν μου λείψατε αλλά πέρασα καλά και με τη Νάλα”.
Όταν ένα παιδί μαθαίνει πως να ξεχωρίζει τις εικόνες, τα συναισθήματα, τις σωματικές αισθήσεις, και τις σκέψεις μεσα στο μυαλό του θα μπορέσει να ελέγχει τον ευατό του και να συνδέεται καλύτερα με τους άλλους. Επίσης η σύνδεση μέσα από μια σύγκρουση, δίνει στο παιδί ένα δώρο να βλέπει ότι ακόμη και τα δυσάρεστα γεγονότα είναι ευκαιρίες να μάθουμε από τους άλλους!
Φυσικά, ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να προάγουμε την απαρτίωση στα παιδιά μας, είναι να φροντίσουμε αρχικά για τη δική μας, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Τέλος, είναι σημαντικό να τους εξηγήσουμε με λίγα λόγια, κάποια βασικά πράγματα για το πως λειτουργει το καθε ένα τμήμα του εγκεφάλου μας! Θα τους βοηθήσει πολυ! Προσπαθείστε το, έχει να κάνει με την ευζωία και την ευημερία μας.