Πολλαπλές είναι οι έρευνες σε πειραματόζωα που δείχνουν ότι η αερόβια άσκηση προάγει την νευρογένεση στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου.

Δεδομένου ότι ο ιππόκαμπος θεωρείται η έδρα της μάθησης και της έκδηλης μνήμης, η προαγωγή της νευρογένεσης σε αυτήν την περιοχή φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στη μνημονική διέγερση και κατ΄επέκταση στην νοητική λειτουργία.

Πρόσφατες μελέτες σε ανθρώπους, επιβεβαιώνουν τη θετική επίδραση της στον όγκο του ανθρώπινου ιππόκαμπου. Φαίνεται ακόμη, ότι η αερόβια άσκηση προστατεύει και προλαμβάνει την φθορά του ιππόκαμπου του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία, ενώ διατηρεί τη νευρωνική υγεία και έτσι μακροπρόθεσμα τις νοητικές λειτουργίες.

Το αεροβικό περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία, η κολύμβηση και ο χορός είναι δραστηριότητες που ευνοούν τη νευρογένεση. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας στο  Frontiers in Aging Neuroscience ο χορός είναι το χόμπι που συνδέεται με μικρότερο ρυθμό γήρανσης της λευκής ουσίας, το τμήμα δηλαδή του ΚΝΣ που εμπλέκεται στην επικοινωνία των διαφόρων περιοχών του, αλλα και στη διαδικασία μάθησης.

Μήπως ήρθε ο καιρός να γραφτούμε σε μια σχολή χορού?