First aid cardiopulmonary resuscitation course in primary school. Kids practicing on resuscitation dolls.

Εύγε!

Επιτέλους, μία σημαντική ημέρα για την ελληνική οικογένεια!

Μετά από εισήγηση του ανθρωπιστικού οργανισμού KIDS SAVE LIVES και της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, θεσμοθετείται το μάθημα των Πρώτων Βοηθειών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβαθμιας εκπαίδευσης, με προέκταση στον εθελοντισμό και στην αλληλεγγύη (Μέχρι σήμερα μόνο ένα ιδιωτικό σχολείο περιελάμβανε αυτό το μάθημα).

Πολλές φορές τα παιδιά μας παίζουν μόνα τους ή με φίλους τους, σε ένα πάρκο, σε μια εκδρομή, σε μια βόλτα με ποδήλατο, ακόμη και στο σπίτι. Τα ατυχήµατα είναι µέρος της καθηµερινής µας ζωής. Ένα ατύχηµα µπορεί να συµβεί οπουδήποτε, οποτεδήποτε, και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Τις περισσότερες φορές, προκαλούνται από ανθρώπινη απροσεξία, ή µη τήρηση κανόνων ασφαλείας. Όταν συμβεί όμως ποιος μπορεί να βοηθήσει? Αυτός που είναι δίπλα στο θύμα. Είναι ύψιστης σημασίας λοιπόν, να γνωρίζει έστω βασικές οδηγίες Πρώτων Βοηθειών, έτσι ώστε να μπορέσει το θύμα να φτάσει στο Νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον Αµερικανό στρατιωτικό χειρουργό Samuel, «η τύχη του τραυµατία είναι στα χέρια του ανθρώπου αυτού που θα βάλει τον πρώτο επίδεσµο»!

Αυτές οι πρώτες ενέργειες που κάνουμε στον τόπο του ατυχήματος, με ότι πρόχειρα μέσα διαθέτουμε εκείνη την στιγμή, έχουν σκοπό να σωθεί η ζωή του ασθενούς ή του τραυµατία, να προληφθεί τυχόν επιδείνωση της κατάστασής του και να µειωθεί ο πόνος του.

Θα φέρω ένα απλό παράδειγμα. Άν ένα παιδί χτυπήσει άσχημα το κεφάλι του τα πράγματα είναι πολύ δυσκολα. Τα εγκεφαλικά κύτταρα µπορούν να λειτουργήσουν µόνο για 4 έως 6 λεπτά χωρίς οξυγόνο (αναερόβια). Συνεπώς, η εφαρµογή της Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, µπορεί να αποβεί σωτήρια αν εφαρµοσθεί έγκαιρα, εντός 4 λεπτών από την στιγµή της αναπνευστικής ή καρδιοαναπνευστικής ανακοπής.

Η έγκαιρη εφαρμογή της Καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, από ανθρώπους που έχουν εκπαιδευθεί, μπορεί να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει τις πιθανότητες επιβίωσης. Ενώ η έγκαιρη απινίδωση, εντός 3 – 5 λεπτών από την ανακοπή, μπορεί να έχει ως αποτέλεσµα ποσοστά επιβίωσης 49 – 75%. Κάθε λεπτό καθυστέρησης της απινίδωσης, µειώνει την πιθανότητα επιβίωσης κατά 10 – 15%. Είναι φανερό ότι κάθε λεπτό που εκμεταλευόμαστε μπορεί να σώσει τον ασθενή!

Το Ε.Κ.Α.Β. έχει καθιερώσει Πανελλήνια Εβδομάδα Εκπαίδευσης και Πρόληψης από τις 12 έως 19 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή, ύπάρχουν όμως και άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα, είναι Θέμα ζωής!!