Ο ΦΟΒΟΣ ΜΑΣ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΗ

Όταν μια σπάνια ασθένεια κατέστρεψε την αμυγδαλή μιας ασθενούς, αλλά όχι άλλες εγκεφαλικές δομές, ο φόβος εξαλείφθηκε από το νοητικό ρεπερτόριό της. Η ασθενής έγινε ανίκανη να αναγνωρίζει την έκφραση του φόβου στα πρόσωπα των άλλων, αλλά και εκείνη δεν μπορούσε να πάρει αυτήν την έκφραση!

Για να το θέσουμε απλά. Άν κάποιος έβαζε ένα όπλο στο κεφάλι της, αυτή θα γνώριζε ότι έπρεπε να φοβηθεί, αλλά δεν θα φοβόταν όπως εγώ ή εσείς.

Η αμυγδαλή είναι μια ομάδα νευρώνων, στο μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου μας, σε σχήμα αμυγδάλου, που σχετίζεται με τα συναισθήματα και ειδικά με τον φόβο.  Συνδέεται με αρκετά από τα υπόλοιπα μέρη του εγκεφάλου και σε αυτήν καταλήγουν πρώιμα και ανεπεξέργαστα ερεθίσματα των αισθήσεων, με σκοπό την ταχεία αντίδραση. 

Η μεταφορά του σήματος γίνεται με τόσο μεγάλη ταχύτητα, που το γνωστικό τμήμα του εγκεφάλου δεν προλαβαίνει να επεξεργαστεί το ερέθισμα. Η ουσία λοιπόν βρίσκεται στο ότι η αμυγδαλή δέχεται αυτά τα αισθητηριακά ερεθίσματα, πριν από τη συνειδητή επεξεργασία τους.

Είναι σημαντικό ότι πλέον γνωρίζουμε τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν στην απαρτίωση του “επάνω” δηλαδή του πιο συνειδητού και του “κάτω” του πιο ασυνείδητου εγκεφάλου μας, με αποτέλεσμα σε έναν βαθμό να τιθασεύουμε τους φόβους μας.