Μελέτη της NASA έδειξε, ότι ένας μικρός ύπνος το μεσημέρι μπορεί να αποκαταστήσει πλήρως τη γνωστική λειτουργία, με τον ίδιο ρυθμό του νυχτερινού ύπνου.

Ο διαστημικός οργανισμός διαπίστωσε ότι οι πιλότοι που κοιμόντουσαν στο πιλοτήριο για 26 λεπτά, βελτίωσαν την εγρήγορση έως και 54% και τη συνολική τους απόδοση κατά 34%, σε σύγκριση με πιλότους που δεν έπαιρναν αυτόν τον μικρό ύπνο. Επιπλέον, ο ολιγόλεπτος ύπνος οδήγησε σε βελτίωση της διάθεσης, του χρόνου αντίδρασης, της προσοχής και της μνήμης.

Όλοι μας έχουμε αισθανθεί αυτήν την υπνηλία γύρω στις 2:30 το μεσημέρι. Πολλές φορές ο καφές δεν κάνει τίποτε! Πρέπει λοιπόν κάποιος να ενδώσει! Πόση ώρα όμως είναι αρκετή 15 λεπτά, μισή ώρα, ίσως μία?

Πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει ότι τα οφέλη αυτά μεγιστοποιούνται, όταν η διάρκεια του ύπνου κυμαίνεται μεταξύ 10-20 λεπτών. Δεν χρειάζεται να περάσουμε και από τα 5 στάδια του ύπνου. Στην πραγματικότητα δεν πρέπει να κοιμηθούμε βαθιά. Το ιδανικό είναι να φτάσουμε στο 2ο στάδιο για λίγα λεπτά. Αυτό θα μας αναζωογονήσει πλήρως.

Είναι σίγουρα δύσκολο για τις διάφορες εταιρείες να παρέχουν δυνατότητες ολιγόλεπτου ύπνου στους εργαζομένους τους. Σκεφτείτε όμως την αποδοτικότητα και το όφελος από μια τέτοια παραχώρηση!! Μήπως θα ήταν καλό να σκεφτούμε για τα παιδιά μας μια τέτοια τακτική όταν γυρνούν κουρασμένα από το σχολείο?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here